Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de atacuri cibernetice asupra structurilor care luptă împotriva pandemiei - Raport exploziv prezentat de serviciul de informații al MAI/ DOCUMENT

DGPI
DGPI

Direcția Generală de Protecție Internă, serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne, prezintă un raport al activităților desfășurate în 2020. Documentul conține și o secțiune dedicată securității cibernetice, DGPI fiind abilitată, potrivit atribuțiilor și competențelor legale, să asigure securitatea cibernetică a structurilor MAI.

Numărul incidentelor cibernetice a fost uriaș în 2020, raportat la situatia pandemica de anul trecut, principalele ținte ale atacurilor fiind structurile MAI aflate în linia întâi în lupta pentru prevenirea și contracararea răspândirii virusului SARS-COV2.

Raportul integral, AICI! (.pdf)

„Având în vedere mutațiile generate de pandemia de COVID-19 în sfera infracționalității și a amenințărilor la adresa securității naționale, DGPI a întreprins eforturi susținute pentru protejarea infrastructurii IT&C a MAI împotriva creșterii semnificative a numărului de atacuri cibernetice la nivel național și european. Astfel, structura CERT-INT din cadrul DGPI a colectat și corelat peste 1.730.000.000 evenimente, din care au fost extrase, evaluate și stopate peste 10.000 alerte de securitate”, se arată în raport.

Potrivit raportului DGPI, au fost identificare cazuri de vulnerabilități și incompatibilități în MAI în domeniul accesului la informații clasificate.

„În ceea ce privește activitățile complexe derulate de lucrătorii direcției generale pe palierul informațiilor clasificate, au fost eliberate avize pentru peste 10.000 de certificate de securitate/autorizații de acces la informații clasificate secrete de stat și aproximativ 24.000 certificate de securitate/autorizații de acces la informații clasificate secrete de serviciu. Cu ocazia activităților de verificare, au fost identificate însă și unele vulnerabilități ce puteau genera riscuri la adresa informațiilor clasificate, respectiv situații ce indicau într-un mod rezonabil suspiciunea existenței unor incompatibilități privind accesul la astfel de date, motiv pentru care, pentru clarificarea acestora, au fost realizate interviuri/discuții sau întrevederi de securitate în cazurile considerate absolut necesare”, se mai arată în raport.

Raportul DGPI dezăluie și modul în care serviciul a acționat pentru a contracara imaginea negativă a MAI în presă și opinia publică.

„Problematica COVID-19 a fost monitorizată și din perspectiva modului de transpunere în mass-media și pe rețelele de socializare a manierei de intervenție/acțiune a forțelor MAI, dar și a efectelor asupra climatului de ordine și siguranță publică, cu informarea în dinamică a beneficiarilor legali. Concomitent, au fost continuate activitățile specifice pe linia descurajării comportamentelor dezadaptative manifestate la nivelul MAI, prin semnalarea timpurie a unor astfel de conduite, atât în vederea prevenirii apariției unor riscuri la adresa imaginii MAI, cât și pe linia protecției informațiilor clasificate”, se precizează în document.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.