Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de medici de familie vor ieşi la pensie în următorii ani. Reacția lui Alexandru Rafila după semnalul de alarmă tras de Colegiului Medicilor

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă, sâmbătă seară, că numărul de locuri la Rezidenţiat a fost stabilit de către Ministerul Sănătăţii după consultarea cu facultăţile de Medicină. Rafila a recunoscut că medicina de familie nu este atractivă şi a precizat că trebuie luate măsuri pentru ca cei care aleg această specializare să o şi urmeze. Ministrul Sănătăţii a mai afirmat că preşedintele Colegiului Medicilor, în loc să ceară suplimentarea locurilor la Rezindenţiat, ar putea să se implice în pregătirea şi dezvoltarea acestui examen.

Alexandru Rafila a fost întrebat, sâmbătă seară, la TVR Info, despre cererea Colegiului Medicilor de suplimentare a locurilor la Rezidenţiat pentru medicina de familie.

”Noi când am alocat locurile să nu vă închipuiţi că cineva de la Ministerul Sănătăţii s-a trezit într-o dimineaţă şi a spus, vor fi atâtea locuri (...) Noi am avut un proces de consultare cu universităţile de Medicină şi Farmacie din România, cu toate cele 6 universităţi”, a precizat ministrul.

Rafila a explicat că, în plus, ”există şi nişte limite de bugetare şi există nişte specialităţi prioritare”.

”Medicina de familie este o specialitate prioritară (...) Avem o problemă legată de îmbătrânirea medicilor de familie care s-ar putea în câţiva ani să iasă la pensie în număr mare, şi de atractivitatea acestei specialităţi. Nu este foarte atractivă”, a mai transmis ministrul.

Potrivit acestuia, nu este suficient să măreşti numărul de locuri, trebuie să creezi un cadru care să facă atractivă această specialitate.

”Eu lucrez foarte  intens la chestiunea asta, pentru că medicul de familie trebuie să aibă nu numai un salariu, venit mulţumitor, trebuie să aibă confort profesional şi trebuie să aibă un confort social”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, 700 de localităţi din ţară, care nu au medici de familie, sau sunt alte localităţi care nu au suficienţi medici de familie.

”În Bucureşti sunt suficienţi, dar la 50-100km de Bucureşti, nu sunt suficienţi medici de familie. Şi atunci trebuie să găsim un sistem care să îi stimuleze să aleagă medicina de familie şi să rămână la medicina de familie (...) Atractivitatea medicinei de familie nu se rezolvă doar prin mărirea numărului de  locuri, ci prin o schimbare profundă de abordare a medicinei de familie şi eu m-aş bucura dacă preşedintele Colegiului Medicilor ar fi mai implicat în pregătirea profesională şi în dezvoltarea rezidenţiatului în România. Cred că ar fi un lucru foarte bun”, a mai declarat Rafila.

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită suplimentarea numărului de locuri la rezidenţiat aferente specialităţii de medicină de familie, argumentând că acele 321 de locuri scoase la concurs în acest an sunt insuficiente în condiţiile în care, în următorii cinci ani, circa 3.000 de medici ar ajunge la vârsta de pensionare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.