Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de oameni au iesit in strada dupa asasinatul liderului rus Nemtov

nemtov

Cel puțin 10.000 de persoane participau duminică în centrul Moscovei la un marș în memoria opozantului și fost vicepremier rus Boris Nemțov, asasinat vineri seara în apropiere de Kremlin, relatează AFP.

Boris Nemțov ''a murit pentru viitorul Rusiei'' sau ''El s-a bătut pentru o Rusie liberă'', scria pe pancartele purtate de manifestanți la Moscova, potrivit jurnaliștilor AFP la fața locului.

La Sankt Petersburg, cel de-al doilea oraș al Rusiei, cel puțin 2.500 de persoane s-au strâns, de asemenea pentru a-i aduce un omagiu opozantului rus.

Sâmbătă, un responsabil al administrației locale a confirmat că traseul aprobat pentru acest marș cuprinde și podul Bolșoi Moskvorețki (Marele pod de piatră), unde Nemțov a fost împușcat mortal de un individ necunoscut ce a deschis focul asupra lui dintr-o mașină.

Organizatorii, printre care și Nemțov, planificaseră inițial să protesteze duminică împotriva politicilor președintelui Vladimir Putin. Ei au fost de acord să mute manifestația într-o suburbie a Moscovei după ce administrația orașului nu a permis ca protestul să aibă loc în centru. După uciderea lui Nemțov, autoritățile au acordat permisiunea ca marșul să aibă loc în centrul orașului.

Un alt lider important al opoziției ruse Alexei Navalnîi, primul care a cerut organizarea marșului, nu va putea fi prezent la eveniment. El trebuie să ispășească o pedeapsă de 15 zile la închisoare după ce a distribuit ilegal pliante.

Nemțov, care a deținut funcția de vicepremier rus la sfârșitul anilor 1990 și a fost un critic fervent al lui Vladimir Putin din 2000, este primul politician proeminent care a fost asasinat în Rusia post-sovietică.

Observatorii se tem că asasinatul ar putea alimenta violențele motivate politic din țară, unde guvernul și mass-media controlate de stat conduc o propagandă neobosită care îi prezintă pe susținătorii opoziției drept agenți ai Occidentului, notează DPA.

Președintele Vladimir Putin a declarat sâmbătă, a doua zi după asasinarea opozantului Boris Nemțov, că "se va face totul pentru ca aceia care au plănuit asasinatul și executanții acestei crime lașe și cinice să primească pedeapsa pe care o merită". Premierul rus Dmitri Medvedev a trimis și el condoleanțe familiei lui Boris Nemțov, declarându-se "bulversat de această crimă brutală și cinică".

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.