Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de oameni evacuaţi pentru detonarea controlată a unei bombe din Al Doilea Război Mondial

channelnewsasia.com
bomba al doilea razboi mondial

Mii de oameni evacuaţi pentru detonarea controlată a unei bombe din Al Doilea Război Mondial

Autorităţile din Singapore au evacuat marţi peste 4.000 de locuitori dintr-o zonă centrală a insulei pentru a detona controlat o bombă de 100 de kilograme din cel de-al Al Doilea Război Mondial, găsită pe un şantierul unui bloc în construcţie, transmite EFE, conform Agerpres.

Evacuările au început la prima oră a dimineţii, afectând mii de locuitori şi animalele lor de companie din zona Bukit Timah din centrul insulei, care au fost mutaţi într-un spaţiu comunitar pentru a aştepta ca geniştii să efectueze operaţiunea de astăzi.

"În timpul eliminării controlate a relicvelor de război, este de aşteptat să se audă zgomote puternice. Publicul este sfătuit să nu se alarmeze şi să evite zona", a precizat Poliţia din Singapore în notificarea prin care a anunţat detonarea.

Bomba a fost descoperită săptămâna trecută pe un teren pe care se construieşte o clădire de apartamente, într-o zonă rezidenţială în care se află multe dintre şcolile din oraşul-stat asiatic, cu o populaţie de aproximativ 5,4 milioane de locuitori.

Potrivit istoricilor şi experţilor consultaţi de ziarul The Straits Times, bomba ar conţine 47 de kilograme de explozibil, suficient pentru a distruge un bloc de apartamente, şi a fost lansată probabil în timpul bătăliei de la Bukit Timah din februarie 1942, ultima etapă înainte ca Singapore să cadă în mâinile japonezilor.

Este posibil ca bomba să fi fost lansată din avion şi să fi pătruns în pământ la câţiva metri adâncime, purtând iniţial un fitil cu temporizare pentru a exploda la ceva timp după impact, care nu a funcţionat din diverse motive.

În ciuda trecerii deceniilor, dispozitivul continuă să rămână instabil, iar autorităţile singaporeze au decis să îl detoneze în mod controlat în acelaşi loc în care a fost găsit, având în vedere riscurile pe care le implică mutarea acestuia.

Acesta nu este un eveniment izolat pe insulă, ocupată de Japonia în februarie 1942, iar ultima bombă din cel de-Al Doilea Război Mondial găsită pe teritoriul său a fost în 2019, când s-a procedat într-un mod similar cu situaţia actuală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.