Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de persoane s-au refugiat în adăposturi în sud-vestul Japoniei, înaintea unui taifun

fr.de
taifun uragan furtuna

Mii de persoane s-au refugiat în adăposturi în sud-vestul Japoniei, duminică, în timp ce puternicul taifun Nanmadol se îndrepta spre această regiune, determinând autorităţile să recomande evacuarea a aproape trei milioane de locuitori, informează AFP.

Agenţia de Meteorologie din Japonia (JMA) a emis o "avertizare specială" valabilă pentru prefectura Kagoshima, din sudul insulei mari Kyushu, pentru a atrage atenţia locuitorilor asupra riscului mare de intemperii puternice.

Începând de duminică dimineaţa, 25.680 de gospodării din Kagoshima şi prefectura vecină Miyazaki au fost afectate de o pană de curent, în timp ce serviciile feroviare regionale, zborurile şi traversările cu feribotul au fost anulate, potrivit companiilor locale de utilităţi şi serviciilor de transport, informează Agerpres.

JMA a avertizat că regiunea s-ar putea confrunta cu un pericol "fără precedent" din cauza vântului puternic, a valurilor mari şi a ploilor torenţiale.

"Este necesară cea mai mare prudenţă", a declarat sâmbătă Ryuta Kurora, şeful unităţii de prognoză a JMA.

"Este un taifun foarte periculos. Vântul va bate atât de tare încât unele case s-ar putea prăbuşi", a spus Kurora în faţa reporterilor, avertizând de asemenea cu privire la riscul de inundaţii şi alunecări de teren.

Până în prezent, 2,9 milioane de locuitori din Kyushu au primit ordin de evacuare, potrivit Agenţiei guvernamentale pentru gestionarea incendiilor şi dezastrelor, iar responsabilii prefecturii Kagoshima au declarat că peste 8.500 de persoane erau deja găzduite în adăposturi, duminică dimineaţă.

Traficul trenurilor de mare viteză în regiune a fost suspendat, duminică dimineaţă, la fel şi cursele feroviare regionale, iar postul de stat NHK a relatat că cel puţin 510 zboruri au fost anulate.

De la faţa locului, un oficial din Kagoshima a declarat pentru AFP că nu au fost raportate deocamdată cazuri de rănire sau pagube însemnate, însă condiţiile meteo se deteriorează. "Ploaia şi vântul sunt din ce în ce mai puternice. Ploaia este atât de intensă încât afară nu se vede mai nimic. Totul pare alb", a spus el.

La ora locală 9:00 (00:00 GMT), taifunul se afla la 80 de kilometri sud-est de mica insula japoneză Yakushima, iar vântul sufla cu viteze de 252 km/h.

Este de aşteptat ca taifunul să atingă zona de uscat la Kyushu, spre nord, duminică seara, înainte de a-şi continua traiectoria către nord-est şi de a lovi până miercuri dimineaţă principala insulă a Japoniei, Honshu.

Sezonul taifunurilor atinge apogeul în perioada august-septembrie în Japonia, unde se înregistrează în această perioadă ploi abundente cu risc de viituri şi alunecări de teren mortale.

În 2019, taifunul Hagibis a lovit Japonia în timpul Cupei Mondiale de Rugby, provocând moartea a peste 100 de persoane. Cu un an în urmă, taifunul Jebi, care a dus la suspendarea activităţilor pe aeroportul Kansai din Osaka, a ucis 14 persoane. Şi în 2018 inundaţiile şi alunecările de teren au lăsat în urmă peste 200 de morţi în vestul Japoniei, în timpul sezonului ploios.

Oamenii de ştiinţă estimează că schimbările climatice cresc intensitatea furtunilor şi a evenimentelor meteorologice extreme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.