Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de refugiaţi manifestează împotriva lipsei de hrană şi medicamente în Nigeria

France 24
boko haram

Mii de refugiaţi alungaţi de la casele lor de violenţele grupării jihadiste Boko Haram manifestau joi la Maiduguri, în nord-estul Nigeriei, pentru a denunţa lipsa de hrană şi de medicamente în taberele de refugiaţi, informează AFP potrivit Agerpres.

Circa 4.000 de oameni - bărbaţi, femei şi copii - instalaţi în tabăra de refugiaţi din Gubio blochează de joi dimineaţa circulaţia pe şoseaua care traversează oraşul. Ei îi acuză pe responsabilii taberei de deturnarea ajutoarelor alimentare destinate celor 33.000 de refugiaţi.

Zeci de soldaţi înarmaţi şi poliţişti încercau la mijlocul zilei, fără succes, să-i disperseze pe manifestanţi.

Tabăra de refugiaţi din Gubio este administrată prin Programul Alimentar Mondial (PAM), agenţie a ONU, a precizat responsabila pentru securitate a statului Borno, Yabawa Kolo. "Vom organiza o reuniune de urgenţă cu PAM pentru a identifica problemele şi a căuta soluţii", a adăugat ea.

Mii de persoane au fost strămutate din calea violenţelor comise de Boko Haram, care a distrus mijloacele de subzistenţă a peste două milioane de oameni. Toţi aceşti refugiaţi se află în tabere, total dependenţi de organizaţiile internaţionale, ori au fugit în ţările vecine Niger, Camerun sau Ciad, unde între timp s-a extins insurecţia jihadistă.

Însă probleme de finanţare au determinat organizaţiile internaţionale să-şi reducă operaţiunile, agravând în acelaşi timp situaţia umanitară într-o regiune unde mai mult de 5 milioane de persoane sunt ameninţate de foamete.

În faţa acestei situaţii critice, mii de persoane au ales să se întoarcă pe pământurile lor pentru a le cultiva, expunându-se din nou jihadiştilor din Boko Haram, care asasinează sau răpesc fermieri, acuzându-i de înţelegere cu militarii.

În zece ani, cel puţin 27.000 de persoane victime ale sângerosului conflict cu grupările jihadiste au murit în Nigeria

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.