Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de saloane de înfrumuseţare din Afganistan se închid la termenul limită impus de talibani

ibtimes.com
afganistan hijab

Mii de saloane de înfrumuseţare urmează să se închidă definitiv în Afganistan marţi, odată cu intrarea în vigoare a unui decret în acest sens al autorităţilor talibane, care privează femeile de una dintre puţinele lor surse de venit şi de unul dintre ultimele lor spaţii de libertate, relatează AFP.

De la revenirea la putere în august 2021, talibanii au exclus femeile din majoritatea şcolilor secundare, universităţilor şi administraţiilor publice, le-au interzis să intre în parcuri, grădini, săli de sport şi băi publice şi le-au forţat să se acopere complet atunci când ies din casă, potrivit Agerpres.

Decizia, anunţată printr-un decret emis la sfârşitul lunii iunie, de a închide miile de saloane de înfrumuseţare din întreaga ţară, conduse de femei, le privează pe acestea de ceea ce este adesea singura sursă de venit pentru familiile lor şi de unul dintre ultimele locuri unde s-ar putea întâlni liber, în afara caselor lor, unde sunt din ce în ce mai închise.

"Obişnuiam să venim aici şi să petrecem timp discutând despre viitorul nostru. Acum, chiar şi acest drept ne-a fost luat", spune Bahara, o clientă a unui salon din Kabul.

"Femeile nu au voie să intre în locurile de divertisment, deci ce putem face? Unde ne putem distra? Unde ne putem întâlni?", adaugă ea.

Interzicerea saloanelor de înfrumuseţare va face ca 60.000 de femei care lucrează în 12.000 de unităţi să-şi piardă veniturile, potrivit Camerei de Comerţ şi Industrie pentru Femei din Afganistan.

Săptămâna trecută, forţele de securitate au tras în aer şi au folosit tunuri de apă pentru a dispersa zeci de femei afgane care protestau la Kabul împotriva decretului.

Ministerul Prevenirii Viciului şi Promovării Virtuţii, confirmând măsura la câteva zile după promulgarea decretului, precizase că saloanele au la dispoziţie o lună, până marţi, pentru a se închide, ca să aibă timp să-şi vândă stocul.

Ministerul a justificat închiderea prin faptul că sume extravagante sunt cheltuite în saloane pentru nunţi, considerând că aceasta este o povară prea grea pentru familiile sărace, şi prin faptul că unele dintre tratamentele propuse nu respectau legea islamică.

Un machiaj prea pronunţat le împiedică pe femei să efectueze abluţii în mod corespunzător înainte de rugăciune, a explicat ministerul, genele false şi extensiile de păr fiind, de asemenea, interzise.

O copie scrisă a decretului, consultată de AFP, arată că decizia se bazează "pe o instrucţiune verbală din partea liderului suprem al Afganistanului", Hibatullah Akhundzada.

Saloanele de înfrumuseţare au proliferat în Kabul şi în marile oraşe afgane în timpul ocupaţiei de 20 de ani de către forţele SUA şi NATO, înainte ca talibanii să revină la putere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.