Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mike Pompeo acuză China de hărţuirea familiilor activiştilor uiguri

pbs
Mike Pompeo

SUA acuză China de hărţuirea familiilor activiştilor uiguri, transmit DPA şi Reuters potrivit Agerpres.

Secretarul de stat american Mike Pompeo s-a declarat marţi "profund afectat" de tacticile Beijingului, printre care se numără şi arestările arbitrare. Într-un comunicat, el a arătat că există informaţii despre decesul tatălui unui militant uigur, în urma detenţiei şi interogatoriului dintr-un lagăr din provincia Xinjiang, din nord-vestul Chinei.

"Facem încă o dată apel la Beijing să înceteze toate hărţuirile uigurilor din afara Chinei, să îi elibereze pe cei închişi arbitrar şi să permită familiilor să comunice liberi, fără repercusiuni", a spus şeful diplomaţiei SUA.

Pompeo a precizat că "în unele cazuri, astfel de abuzuri au avut loc la scurt timp după întâlniri cu oficiali de rang înalt din Departamentul de Stat", în cursul cărora reprezentanţi ai uigurilor au vorbit deschis despre persecuţiile suferite în Xinjiang de minoritatea respectivă, ai cărei membri sunt în general musulmani.

Luna trecută, Statele Unite au anunţat restricţionarea vizelor de călătorie pentru oficialii chinezi, ca reacţie la încălcări ale drepturilor fundamentale ale musulmanilor; 28 de organizaţii guvernamentale şi comerciale din China se aflau deja pe lista neagră din motive similare.

Potrivit unor organizaţii pentru apărarea drepturilor omului şi unor oficiali americani, în China sunt închişi în lagăre aproximativ 1,5 milioane de musulmani de etnii minoritare, mai ales uiguri şi kazahi

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.