Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mike Pompeo critică din nou China, calificând răspunsul la pandemie drept 'derizoriu' în comparaţie cu daunele provocate

pbs
Mike Pompeo

Secretarul de stat american Mike Pompeo a criticat din nou China miercuri, calificând drept "derizorie" suma de 2 miliarde de dolari promisă de Beijing în lupta împotriva pandemiei de COVID-19, în comparaţie cu sutele de mii de vieţi pierdute şi pagube de miliarde de dolari provocate de răspândirea noului coronavirus pe plan mondial, informează Reuters.

Pompeo a respins afirmaţia preşedintelui chinez Xi Jinping potrivit căruia Beijingul a acţionat cu transparenţă după izbucnirea epidemiei în China şi a spus că dacă Xi doreşte să demonstreze aceasta ar trebui să organizeze o conferinţă de presă şi să permită jurnaliştilor să-l întrebe tot ceea ce aceştia doresc, potrivit agerpres.ro.

Citește și: PARADOX. Secretat de stat în Ministerul Sănătăţii: În plină pandemie, în România au murit mai puţini oameni decât în anii precedenţi

"Preşedintele Xi a afirmat săptămâna aceasta că China a acţionat deschis, responsabil şi transparent. Mi-aş dori să fie aşa!", a spus Pompeo în cursul unei conferinţe de presă la Departamentul de Stat, acuzând Beijingul că a continuat să ascundă eşantioane ale virusului şi accesul la instalaţii, cenzurând informaţii "şi mult mai mult".

Tensiunile între SUA şi China au escaladat în ultimele săptămâni, în contextul în care preşedintele Donald Trump şi secretarul său de stat Mike Pompeo au criticat modul în care China a gestionat epidemia de COVID-19. Statele Unite sunt ţara cea mai afectată de pandemia provocată de noul coronavirus la nivel global.

Într-o perioadă în care multe ţări îndeamnă la unitate şi cooperare pentru a accelera lupta împotriva răspândirii SARS-CoV-2, Trump a ameninţat cu retragerea SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), ca urmare a răspunsului acesteia la pandemie, calificând Organizaţia drept "marionetă a Chinei", în timp ce Beijingul a promis OMS 2 miliarde de dolari.

"Sunt nerăbdător să-i văd îndeplinind acest angajament de 2 miliarde de dolari", a spus Pompeo. "Contribuţiile Chinei în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 sunt derizorii în raport cu costul pe care l-a impus lumii", a adăugat el.

Citește și: Avertisment SUMBRU: 'Europa trebui să se pregătească pentru al doilea val de coronavirus. Nu este momentul să vă relaxaţi complet'

"Această molimă a costat aproape 90.000 de vieţi americane, în timp ce peste 36 de milioane de americani şi-au pierdut locurile de muncă din martie, iar la nivel global - 300.000 de vieţi. Aceasta ar putea fi cam 9 trilioane de dolari, potrivit estimărilor noastre, iată costul impus lumii de eşecul Partidului Comunist Chinez", a declarat Mike Pompeo.

Autorităţile de la Beijing au calificat declaraţiile secretarului de stat american ca "extrem de iresponsabile" şi i-au cerut să explice lacunele răspunsului SUA la epidemie.

"De ce guvernul american nu a luat niciun fel de măsuri de control şi prevenire între ianuarie şi martie?", a întrebat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Zhao Lijian.

"De ce nu a reuşit să încetinească propagarea rapidă a coronavirusului în SUA? El are responsabilitatea să explice aceasta lumii", a spus diplomatul chinez.

Citește și: SUA, lovitură pentru China: 'Nu putem permite ca ameninţări străine să prindă rădăcini la bursele noastre'. Ce proiect de lege a aprobat Senatul

Pompeo a acuzat China că a ameninţat Australia cu "represalii economice" pentru că aceasta a cerut o anchetă independentă privind originile epidemiei şi l-a acuzat pe directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, de "legături neobişnuit de strânse cu Beijingul... cu mult înaintea izbucnirii pandemiei actuale" ceva "profund tulburător".

OMS nu a răspuns imediat la o solicitare a Reuters de a face un comentariu pe marginea acuzaţiilor formulate de Mike Pompeo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.