Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mike Pompeo le mulţumeşte 'prietenilor apropiaţi' din Europa pentru condamnarea atacului Iranului

mike pompeo

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi-a exprimat recunoştinţa faţă de Germania, Franţa şi Marea Britanie după ce cele trei ţări au difuzat luni un comunicat comun în care declarau că "Iranul poartă responsabilitatea" pentru recentul atac asupra unor instalaţii petroliere în Arabia Saudită, informează marţi DPA, potrivit Agerpres.

"Statele Unite le mulţumesc prietenilor noştri apropiaţi Marea Britanie, Franţa şi Germania pentru argumentarea clară a responsabilităţii Iranului în actul de război împotriva Arabiei Saudite şi impactului acestuia asupra regiunii şi a lumii", a scris Pompeo pe Twitter. "Acest lucru va consolida diplomaţia şi cauza păcii. Îndemnăm fiecare naţiune să se alăture acestei condamnări a acţiunilor Iranului", a adăugat el. 

Iranul a negat implicarea în lovitura asupra instalaţiilor petroliere din 14 septembrie, revendicată de rebelii houthi susţinuţi de Teheran în Yemen, dar Statele Unite se îndoiesc de această explicaţie.

Citește și: Falimentul Thomas Cook va avea consecinţe grave pentru sezonul turistic 2020 din Bulgaria

În comunicatul lor comun publicat luni, aliaţii europeni şi-au exprimat clar opiniile asupra atacurilor. 

"Ne este clar că Iranul este responsabil pentru acest atac. Nu există altă explicaţie plauzibilă. Susţinem investigaţiile în curs pentru a stabili detalii suplimentare", au declarat cele trei ţări europene în comunicat. 

Comunicatul celor trei aliaţi europeni ai SUA intervine în contextul în care liderii mondiali se adună pentru Adunarea Generală a ONU la New York. Preşedintele francez Emmanuel Macron a profitat de ocazie pentru a se întâlni cu preşedintele iranian Hassan Rouhani pe marginea reuniunii luni noapte. 

Mai înainte în aceeaşi zi, ministrul iranian de externe Javad Zarif a reacţionat la comunicatul celor trei naţiuni europene declarând că ele "repetă precum papagalii" retorica Washingtonului împotriva Iranului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.