Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mike Pompeo merge în Orientul Mijlociu pentru a liniști aliații arabi după anunțul retragerii din Siria

pbs
Mike Pompeo

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo, începe marţi un turneu de o săptămână în Orientul Mijlociu, cu o primă oprire la Amman, pentru a transmite un mesaj aliaţilor arabi ai SUA în privinţa luptei contra grupării teroriste Stat Islamic (SI), după anunţata retragere de trupe din Siria, şi pentru a aborda activităţile Iranului, informează agenţia EFE preluată de Agerpres.

"Ne îndreptăm azi (marţi-n.red.) către Orientul Mijlociu pentru a transmite un mesaj clar prietenilor şi partenerilor noştri că Statele Unite sunt angajate în regiune, în înfrângerea SI şi în contracararea activităţilor destabilizatoare ale Iranului", a arătat Pompeo, pe contul său de Twitter, înainte de a pleca spre capitala iordaniană.

Anunţata retragere a trupelor americane din Siria, care luptă în estul ţării contra jihadiştilor SI, a suscitat preocuparea Forţelor Siriene Democratice, o alianţă militară condusă de kurzi şi sprijinită de Washington.

Aceste miliţii, care luptă pe teren cu extremiştii, au avertizat că retragerea SUA ar putea conduce la reapariţia SI în zona de graniţă cu Irakul, ridicând de asemenea temeri privind un atac al Turciei, care le consideră teroriste.

Plecarea trupelor se va realiza "într-un ritm adecvat", a declarat luni preşedintele american, Donald Trump, fără a avansa o dată.

Consilierul pentru Securitate Naţională al Casei Albe, John Bolton, a indicat, la rândul său, că "retragerea celor 2.000 de soldaţi americani din Siria va face obiectul unui acord cu Turcia pentru a proteja luptătorii kurzi din regiune, care au avut un rol fundamental în lupta contra SI".

Turneul lui Pompeo va avea loc între 8 şi 15 ianuarie şi va include Iordania, Egipt, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Arabia Saudită, Oman şi Kuweit, urmând a fi abordate teme regionale precum acţiunile Iranului, conflictul din Yemen sau evoluţia investigaţiei în cazul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.