Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mike Pompeo minimalizează ameninţarea reprezentată de racheta gigantică prezentată de Phenian

cnn.com
pompeo

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a minimalizat miercuri ameninţarea reprezentată de racheta balistică intercontinentală gigantică prezentată sâmbătă de Coreea de Nord în cadrul unei defilări militare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Trebuie ştiut că atunci când o ţară îşi construieşte programul de rachete, lucrul cel mai important pe care îl face pentru a se asigura că funcţionează este să testeze aceste rachete", a declarat el în cadrul unei conferinţe de presă de la Washington.

"Nord-coreenii au efectuat exact zero teste cu rachete balistice intercontinentale anul trecut. Iar asta este valabil şi pentru anul precedent", a spus el. Şeful diplomaţiei americane a făcut o comparaţie cu China, adversarul strategic numărul unu al SUA, care "a efectuat mai multe teste cu rachete anul trecut decât restul lumii la un loc".

Duminică, un responsabil al Departamentului de Stat american a apreciat că este "decepţionant să vezi cum Coreea de Nord continuă să dea prioritate programului său interzis de rachete nucleare şi balistice".

Experţii au estimat în ceea ce-i priveşte că această rachetă este o ameninţare explicită la adresa sistemului de apărare antirachetă american, dar şi o provocare implicită pentru preşedintele SUA, notează AFP.

Citește și: Alexandru Rafila, după noul record de cazuri Covid-19: Nu mai facem față la pacienți!

Donald Trump s-a angajat într-un proces spectaculos de detensionare a relaţiilor cu Phenianul şi chiar s-a întâlnit în trei rânduri cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Înainte de primul lor summit istoric din iunie 2018, Mike Pompeo a afirmat că singurul obiectiv acceptabil pentru SUA este "denuclearizarea completă, definitivă şi verificabilă" a Coreii de Nord.

Convorbirile, intrate acum într-un impas total, nu au dus totuşi la niciun progres în materie de dezarmare nucleară. Însă preşedintele american, candidat la un nou mandat pe 3 noiembrie, pare satisfăcut de "buna înţelegere" cu Kim Jong Un şi de îngheţarea tacită a tirurilor cu rachete intercontinentale şi a testelor nucleare.

"Acordurile, înţelegerile, deşi nu s-au soldat cu realizarea obiectivului nostru final în Coreea de Nord, au redus riscurile pentru SUA în raport cu situaţia care ar exista dacă am fi urmat strategia precedentei administraţii", a dat asigurări Mike Pompeo.

"Cred că diplomaţia noastră a fost încununată de succes? Da, cu siguranţă", a mai spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.