Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Milioane de facturi trimise prin e-Factura. Marcel Boloș prezintă principalele 3 greșeli pe care le fac utilizatorii

captură TV
Marcel Bolos

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, spune că modulul e-Factura nu are probleme de funcționare ci că, după ce în sistem au fost trimise peste 4,2 milioane de facturi, a observat că sunt 3 greșeli pe care le fac mulți utilizatori și care le provoacă probleme. Boloș a spus la Digi24 că a vorbit deja cu echipa tehnică pentru a rezolva una dintre acestea.

„Modulul e-Factura nu are probleme de functionalitate. Funcționează fără niciun fel de întrerupere. Numărul facturilor, actualizat, a depășit astăzi 4,2 milioane. Avem o valoare a facturilor înregistrate de 19 miliarde de lei. E un lucru extraordinar de bun pentru țară”, a spus Boloș.

Ministrul a vorbit despre greșelile pe care le fac de obicei utilizatorii acestui modul.

„S-au remarcat 3 tipuri de greșeli pe care frecvent le fac utilizatorii. După ce au apăsat „Trimite”, nu așteaptă ca factura electronică să fie trimisă și tot apasă de nenumărate ori, iar din această cauză apare în sistem emisă de mai multe ori factura electronică. A doua: ca să corecteze codul fiscal, trebuie să facă factură de stornare. Această chestiune care ține de stornare și de numărul mare de stornări e destul de neconfortabilă. Trebuie să înțeleagă utilizatorii că o factură încărcată în sistem rămâne acolo și se contabilizează la TVA, pe care urmează fie să-l deducă sau să-l colecteze. A treia chestiune: sistemele informatice terțe, cele prin care se asigură transmiterea în modulul e-Factura, sistemele informatice proprii, acelea de multe ori, la interoperabilitatea cu e-Factura, pot da erori”, a explicat ministrul. El a vorbit și despre măsurile pe care vor să le ia autoritățile pentru a-i ajuta pe utilizatori.

„În momentul în care vor apăsa „Trimite” de mai multe ori și este același exemplar de factură, să-l respingem și să nu ajungem cu această încărcare repetată. Azi am avut discuții cu colegii pe partea tehnică și am hotărât să anulăm trimiterile repetate din greșeala utilizatorului, ca să nu ajungem în situația în care avem facturi încărcate în repetate rânduri”, a spus Boloș.

Ministrul a spus că nu există posibilitatea ca firmele neplătitoare de TVA să fie exceptate de la acest sistem.

„Suntem a 4-a țară care a primit dreptul de a implementa modulul e-Factura din considerentul evaziunii fiscale ridicate și al situării țării într-un clasament nu chiar onorabil. Nu există astfel de excepții. Decizia Comisiei Europene nu permite asta. E-Factura are o serie de implicații ulterioare. Intenționăm ca de la 1 iulie decontul de TVA să fie precompletat și să fie trimis la contribuabili în SPV (Spațiul Privat Virtual), astfel încât să punem în format digital și acest decont foarte important”, a mai spus Boloș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.