Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Milioane de ucraineni au fugit din calea războiului. Principalele destinații ale acestora

Inquam Photos - Octav Ganea
Inquam refugiati Isaccea

Mai mult de 6 milioane de ucraineni au fugit din ţară de la începutul invaziei de către armata rusă pe 24 februarie, a indicat joi Înaltul comisariat pentru refugiaţi (HCR) la Geneva, scrie AFP, conform news.ro.

Începând cu 11 mai, 6.029.705 de ucraineni şi-au căutat refugiu mai întâi în ţările vecine, înainte de a-şi continua drumul, potrivit site-ului dedicat UNHCR. Polonia găzduieşte de departe cel mai mare număr de refugiaţi (3.272.943 la 11 mai). Femeile şi copiii reprezintă 90% dintre aceşti refugiaţi, bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, care pot fi mobilizaţi neavând permisiunea de a pleca. Fluxul zilnic de refugiaţi s-a redus considerabil de la izbucnirea ostilităţilor.

În martie, aproape 3,4 milioane de ucraineni au fugit din ţara lor, adesea în grabă şi cu foarte puţine lucruri personale.

În aprilie, puţin peste 1,5 milioane au ales să fugă de lupte şi violenţe.

De la începutul lunii mai, aproape 493.000 de ucraineni au trecut graniţa pentru a găsi refugiu în altă parte. Potrivit estimărilor ONU publicate la sfârşitul lunii aprilie, aproximativ 8,3 milioane de oameni ar putea fugi în acest an.

Pe lângă aceşti refugiaţi, există aproximativ opt milioane de persoane strămutate în interior, conform unui bilanţ de la începutul lunii mai realizat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM). Înainte de invazia rusă, Ucraina avea o populaţie de 37 de milioane de oameni în zonele aflate sub controlul guvernului său. Această cifră exclude Crimeea (Sud), anexată în 2014 de Rusia, şi regiunile de est controlate de separatiştii pro-ruşi.

Potrivit UNHCR, puţin peste 1,6 milioane de ucraineni s-au întors în ţară, uneori temporar sau pentru a se reinstala acolo unde luptele s-au încheiat, în special în jurul capitalei Kiev. Cu aproape 896.000 de refugiaţi, România, Ungaria (583.000) şi Moldova (460.000) sunt, de asemenea, destinaţii principale pentru cei care fug din Ucraina înainte de a continua adesea spre vest. Peste 785.000 de ucraineni au trecut, de asemenea, în Rusia, potrivit cifrelor UNHCR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.