Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Militanţi pentru climă au ocupat mine de cărbune germane în bazinul Lusace din estul Germaniei, fiind evacuaţi apoi de poliţie fără incidente majore

RFI
schimbari climatice seceta

Militanţi pentru climă au ocupat sâmbătă mine de cărbune în bazinul Lusace din estul Germaniei, fiind evacuaţi apoi de poliţie fără incidente majore, o nouă manifestare de ''nesupunere civică'' a mişcărilor ecologiste care cer măsuri de combatere a schimbărilor climatice, relatează France Presse, potrivit AGERPRES.

Una dintre aceste mişcări, denumită ''Ende Gelande'' (expresie ce se poate traduce prin ''capăt de drum'') susţine că aproximativ 4.000 de persoane au participat la acţiunea din acel bazin carbonifer, ceea ce este ''un adevărat succes''.

Manifestanţii au blocat mai întâi şinele de cale ferată ale minei Janschwalde, iar alţii au pătruns în mina Welzow Sud.

Printre mişcările ecologiste care au susţinut operaţiunea se numără şi 'Fridays for future', care a organizat propria sa manifestaţie în faţa unei centrale electrice din regiune, noi manifestanţii fiind programate să se desfăşoare duminică în Germania.

Citeşte şi: VIDEO Imagini absolut ȘOCANTE din vasul în care 14.000 de oi au fost LĂSATE captive vreme de 3 zile de autoritățile române

Militanţii ecologişti critică planul de combatere a schimbărilor climatice pe care guvernul de la Berlin l-a prezentat în septembrie. Acest program, rezultat în urma unui compromis în coaliţia guvernamentală formată din creştin-democraţi şi social-democraţi, prevede o renunţare completă la cărbune începând din anul 2038, orizont de timp considerat prea îndepărtat de militanţii pentru mediu, care nu cred că astfel Germania îşi va atinge obiectivele de reducere a emisiilor poluante pentru anul 2030, mai ales că nu le-a atins nici pe cele pentru anul 2020.

Din minele regiunii Lusace se extrag anual peste 20 de milioane de tone de lignit, un tip de cărbune responsabil pentru emisii considerabile de gaze cu efect de seră. Însă industria minieră este crucială pentru economia acestei regiuni din fosta Republică Democrată Germană (RDG).

Pe de altă parte, decizia luată de autorităţile germane în anul 2011, după dezastrul de Fukushima, de a renunţa până în anul 2022 la energia nucleară a sporit dependenţa faţă de exploatarea cărbunelui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.