Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Militari dislocați în România: 'Nu este nimic glorios la armata franceză când o vezi la Cincu. Nu am văzut niciodată o așa mizerie' (presa franceză)

Radu Pop
newsbv.ro
cincu

Publicația franceză Médiapart scrie într-un reportaj că peste 700 de militari francezi dislocați în România, la tabăra de la Cincu, trăiesc în condiții mizerabile.

„Mâncarea oferită de aliații români este redusă la minimum: ciorbă și roșii la cină, o omletă și o bucată de pâine de cu o zi înainte... fără aperitiv și fără desert”, scrie presa franceză, care a chestionat personalul militar francez.

250 de soldați împart 5 toalete. Din 16 dușuri, doar șase funcționează. Există o singură mașină de spălat pentru... 700 de soldați! Toate acestea într-o tabără care arată mai mult ca o mlaștină decât o tabără militară, „unde dai peste șoareci, ploșnițe și câini vagabonzi”.

Jurnalistul care a realizat reportajul, Justine Brabant, precizează că familiile francezilor sunt nevoite să suplimenteze cu colete trimise pe cheltuiala lor. Soldații „sărbătoresc” atunci când primesc de acasă cârnați și pachete de chipsuri.

Bucătăria și sala de mese de care beneficiază trupele franceze este într-o stare deplorabilă, iar o parte din apă și alimente sunt depozitate afară, din lipsă de spațiu - ambalajele și cutiile sunt împrăștiate pe jos, lângă sala de mese.

Mai mult decât atât, întreruperea curentului îi obligă uneori pe soldați să mănânce la lumina telefonului mobil.

Unele containăre nu mai sunt complet izolate și iau apă în timpul ploilor abundente. Mai mult decât atât, din cauza lipsei de paturi de tabără (cunoscute sub denumirea de „paturi picot”) care să fie instalate în interior, peste 200 de paturi au trebuit să fie comandate urgent de la o companie civilă.

Militarii sunt cu siguranță obișnuiți – și instruiți – să evolueze în medii rudimentare, dar aceste condiții sunt în principiu rezervate câmpului de luptă și situațiilor de urgență, și nu vieții într-o bază militară aflată într-o țară europeană.

Printre cei care și-au exprimat furia se numără un soldat care a efectuat 15 operațiuni externe. El spune că „nu a văzut niciodată o asemenea mizerie”.

Un alt ofițer este „dezgustat până la punctul de a nu mai vrea să meargă într-o misiune”.

„Nu este nimic glorios la armata franceză când o vezi la Cincu, cu picioarele în noroi, stomacul gol, cearcăne până la bărbie, încercând să sperie Rusia cu mijloace defecte și tancuri care se chinuie să traverseze”, a declarat un francez prezent la Cincu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.