DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Militarii care patrulează pe străzi în timpul stării de urgenţă au un nou comandant: A fost numit noul şef al Statului Major al Forţelor Terestre

Inquam Photos / Octav Ganea
controale politie armata

Joi, 26 martie, la sediul Statului Major al Forţelor Terestre, în prezenţa generalului locotenent Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, generalul-maior Iulian Berdilă a preluat comanda și Drapelul de luptă al Statului Major al Forţelor Terestre de la generalul-maior Dorin Blaiu.

Generalul-maior Iulian Berdilă, veteran al Armatei României cu două misiuni în teatrele de operații din Irak și Afganistan, a fost promovat şef al Statului Major al Forţelor Terestre din funcţia de comandant al Comandamentului Diviziei Multinaţionale Sud-Est. Acesta este un militar care a parcurs toate treptele ierarhiei şi carierei militare, având o vastă experienţă profesională acumulată atât în ţară, cât şi în străinătate, notează pagina Veteranii Armatei Române.

Forţele Terestre sunt cea mai mare categorie de forţe a Armatei. În contextul situaţiei de urgenţă şi a Ordonanţei Militare nr. 3/2020, Forţele Terestre vor sprijini forţele Ministerului Afacerilor Interne.

Şefia Forţelor Terestre a reprezentat o rampă de lansare pentru şefia Statului Major al Apărării, actualul ministru Nicoale Ciucă fiind şi el în trecut comandant al Statului Major al Forţelor Terestre.

Cine este generalul-maior Iulian Berdilă

Generalul-maior Iulian Berdilă s-a născut la 8 ianuarie 1971, în localitatea Galaţi. A absolvit Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, în anul 1989, şi Institutul Militar de Artilerie şi Geodezie „Ioan Vodă” de la Sibiu, în anul 1992.

A fost repartizat comandant de pluton aruncătoare de proiectile reactive la Regimentul 16 Artilerie. În 1995, este încadrat comandant de pluton antitanc în cadrul Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”. În 1996, absolvă Cursul de limbă engleză din Lackland Air Force Base, SUA şi Cursul de bază pentru ofiţeri de artilerie terestră din Fort Sill, SUA. Până în august 1998 îndeplineşte funcţia de ofiţer cu sprijinul prin foc în cadrul aceluiaşi batalion; primeşte comanda bateriei antitanc mixtă, începând cu septembrie 1998.

În 1999 este înaintat la gradul de căpitan, iar în iunie 2000 este încadrat la Corpul 1 Armată Teritorial pentru a instrui personalul comandamentului în domeniul familiarizării şi studiului aspectelor legate de interoperabilitatea cu structurile NATO. În acelaşi an, a absolvit Cursul avansat pentru ofiţeri de artilerie la Fort Sill, SUA. În perioada 2001 - 2003, îşi desfăşoară activitatea în Secţia Coordonarea Restructurării şi Integrării în NATO din Statul Major al Forţelor Terestre.

În anul 2003, urmează cursurile Colegiului de Comandă şi Stat Major al Forţelor Terestre din SUA. Un an mai târziu, este înaintat la gradul de maior şi devine primul ofiţer român selecţionat să urmeze cursurile Şcolii Militare de Studii Avansate din SUA, în Fort Leavenworth, Kansas, unde obţine masterul în artă şi ştiinţă militară (operaţii la nivel de teatru). În anul 2005, este numit aghiotant al şefului Statului Major General.

La sfârşitul anului 2006, este numit ofiţer executiv al locţiitorului şefului de stat major pentru operaţii din cadrul Forţei Multinaţionale din Irak. În iulie 2007 este încadrat şef al Biroului Planificare Operaţii din Componenta Operaţională Terestră. Odată cu înaintarea la gradul de locotenent-colonel, în anul 2009, este numit comandant al Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” cu care participă la a doua sa misiune în teatrele de operaţii, în perioada iunie - decembrie 2011, în provincia Zabul, Afganistan. În ianuarie 2012, cu ocazia ceremoniei de repatriere a Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni”, este avansat la excepţional la gradul de colonel.

În aprilie 2013, este numit locţiitorul şefului de stat major pentru operaţii la Comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, iar în 2014, absolvă Colegiul de Război al Forţelor Terestre din SUA, obţinând al doilea masterat, în studii strategice. În perioada martie 2014 - august 2015, a îndeplinit funcţia de şef de stat major al Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

Începând cu septembrie 2015, a fost numit comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”.

În data de 20 august 2019, a fost promovat comandant al Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est.

Pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei a fost distins cu Emblema Onoarea Armatei României, Emblema Onoarea Armatei României (cu însemn de război), Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Merit „În Slujba Păcii” clasa I, Semnul Onorific „În Serviciul Patriei” pentru 15 şi 20 de ani de activitate, Insigne „Participant la Misiuni în Străinătate” şi Titlul Onorific de „Militar Veteran”. De asemenea, a fost decorat cu Bronze Star (SUA), şi distins cu Army Commendation Medal (SUA) şi Medalia NATO Non-Article V.

Generalul-maior Iulian Berdilă este căsătorit şi are un fiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.