Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Arhimandritul Mina Dobzeu, călugărul care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt, a fost un promotor contemporan al isihasmului

Arhimandritul Mina Dobzeu a fost un propovăduitor și un exemplu viu al practicării „Rugăciunii lui Iisus”. „Recomandăm cu toată puterea ca «Rugăciunea lui Iisus» să fie practicată de către toți, pentru că vremurile sunt de așa natură”, spunea Părintele Mina.

În data de 5 noiembrie s-au împlinit 101 ani de la nașterea Arhimandritului Mina Dobzeu, scrie basilica.ro.

Într-un dialog cu Ieromonahul Cleopa Paraschiv, Arhimandritul Mina recomanda ca „Rugăciunea inimii” să fie săvârșită zilnic, de fiecare în parte.

„Recomand să se facă acest exercițiu al «Rugăciunii lui Iisus» timp de 15 minute zilnic, într-o cameră, în singurătate, stând în genunchi, nu cu fața la pământ, cu mâinile adunate la piept. Astfel, spunem această rugăciune concentrându-ne la cuvintele ei și ne coborâm cu mintea în inimă. Mintea trebuie să zică cu înțelegere, inima cu afecțiune, iar voința, însușirea sufletului, să pună de acord rațiunea cu afecțiunea. Astfel se realizează calitatea rugăciunii în ființa noastră, în care împlinim și asemănarea cu Dumnezeu”.

Pentru că mintea nu este obișnuită, practicarea zilnică a rugăciunii ajută omul să deprindă obiceiul de a se ruga atât cu mintea cât și cu inima.

„Mintea nu este obișnuită să facă acest lucru. Dar dacă practicăm acest exercițiu zilnic, ne vom obișnui s-o zicem. Tot așa și inima nu-i obișnuită, dar, bătând la ușa inimii, mereu, cu cuvintele rugăciunii, ea se va deschide”.

„Rugăciunea inimii” se adresează tuturor oamenilor pentru că fiecare va fi răsplătit după măsura lui.

„Noi, oricare am fi, să strigăm către Mântuitorul Iisus Hristos. Chiar dacă nu o să realizăm 100%, Dumnezeu ne va primi și cu 60%, și chiar cu mai puțin, precum am aflat în Pilda talanților”.

Timpul perfect pentru a începe rugăciunea este prezentul, nu există scuze care să motiveze amânarea rugăciunii, păcătoșenia este un argument în plus pentru ca omul să se roage, nu o scuză.

„Să ne ostenim și să pornim din locul în care ne aflăm și să nu mai zicem că nu putem pentru că suntem păcătoși. Dacă gândim așa înseamnă că nu vrem să ne vindecăm. Să strigăm către Mântuitorul Iisus Hristos, fiind conștienți că ne va ajuta. Și atunci, începe de acolo de unde ești. Când ești în primejdie ca să te îneci pe mare, nu aștepți ca să te îneci și apoi să strigi către salvamar”.

Mărturisitor în temnițele comuniste și propovăduitor al rugăcinii inimii

De-a lungul timpului, Părintele Mina Dobzeu a scris 12 cărţi despre credința creștină și „Rugăciunea inimii”, motiv pentru care Patriarhul Daniel l-a numit „dascăl al rugăciunii”.

Arhimandritul Mina Dobzeu a fost un mărturisitor al creștinismului în perioada regimului ateo-comunist, motiv pentru care a fost închis în mai multe rânduri la temnițele din Galați, Jilava, Gherla și în colonia de muncă din Delta Dunării.

Ultima dată a fost arestat în 1988 pentru că i-a trimis lui Nicolae Ceaușescu nu mai puțin de șapte scrisori în care a arătat decăderea morală în care se afla poporul român și ateismul promovat de regimul comunist.

El a fost cel care l-a botezat pe Monahul Nicolae Steinhardt în închisoarea din Jilava în martie 1960, după cum mărturisește chiar monahul în cartea sa „Jurnalul fericirii”.

Părintele Arhimandrit Mina Dobzeu s-a născut în data de 05 noiembrie 1921, în satul Grozeşti, judeţul Lăpuşna, pe teritoriul actual al Republicii Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.