Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Minerii de la Paroşeni şi Uricani rămân blocați în subteran, în așteptarea soluțiilor la disponibilizări

www.observator.tv
mineri

Protestul minerilor de la Paroşeni şi Uricani, exploatări de cărbune care se vor închide de la începutul anului viitor, continuă luni după-amiază, în subteranul celor două mine fiind autoblocaţi aproximativ 100 de oameni, potrivit Agerpres.

Aceştia cer o soluţie în ceea ce priveşte acordarea veniturilor de completare la disponibilizare, pentru cei care mai au puţin până la pensie, şi angajarea în cadrul Complexului Energetic Hunedoara (CEH) pentru minerii care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare.

În acest context, protestatarii solicită prelungirea Ordonanţei 36, care prevedea plata unor sume compensatorii în funcţie de vechimea în muncă pentru maxim 24 de luni, în cazul persoanelor disponibilizate, sau elaborarea unui act normativ similar.

"Oamenii spun că rămân în subteran, în aşteptarea unei soluţii la nivel înalt în ceea ce priveşte disponibilizările", a declarat, preşedintele Sindicatului "Huila", Laszlo Domokos.

Citește și: Victor Ponta reacționează după decizia privind votul pentru Guvernul Orban: E blat între PSD și PNL

Administraţia Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) şi reprezentanţii sindicatului vor prezenta problemele apărute la cele două exploatări de cărbune în cadrul unei şedinţe a Comisiei de Dialog Social, care va avea loc marţi la sediul Prefecturii Hunedoara.

În condiţiile în care Ordonanţa 36 a expirat în decembrie 2018 şi un act normativ similar nu a mai fost emis de Guvern, liderul sindical a apreciat că soluţia pentru minerii care au mai rămas la cele două exploatări ar fi aprobarea, cât mai curând posibil, a unei noi ordonanţe care să prevadă aceleaşi drepturi pentru cei care se disponibilizează.

La rândul său, directorul SNIMVJ, Petru Drăgoescu, a declarat că nemulţumirea minerilor pleacă de la incertitudinea care s-a instalat în rândurile angajaţilor, care nu mai ştiu ce se va întâmpla cu ei, la finele acestui an.

"Dacă până anul trecut am fost beneficiarii unei ordonanţe de urgenţă care reglementa venitul în completare şi stagiul de cotizare în grupa respectivă de muncă, iată că de data aceasta Ordonanţa 36 şi-a încetat aplicabilitatea la data de 31 decembrie 2018, iar anul acesta nu a fost elaborat un alt act normativ, cu aceleaşi prevederi, care să creeze o protecţie socială şi pentru cei care vor pleca din sistem în anul acesta şi în anul viitor", a spus Drăgoescu.

În opinia sa, actualul guvern demis nu ar mai putea emite o ordonanţă de urgenţă, context în care viitorul Executiv ar trebui să găsească o cale cât mai scurtă pentru un act normativ similar Ordonanţei 36.

La SNIMVJ, circa 280 de oameni se află în situaţia de a fi disponibilizaţi de la 1 ianuarie 2020 şi pentru care ar fi nevoie de venituri de completare şi recunoaşterea vechimii în muncă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.