Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miniștrii de externe din Mexic și SUA caută soluții în problema migranților din America Centrală

pbs
Mike Pompeo

Noul ministru mexican al afacerilor externe, Marcelo Ebrard, a avut o întrevedere cu şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, la Washington, pe fondul tensiunilor legate de situaţia la frontiera între cele două ţări, unde sunt comasaţi mii de migranţi veniţi din ţări ale Americii Latine, informează luni AFP.

"O conversaţie amicală ca primă abordare spre o înţelegere durabilă între Mexic şi SUA", a notat pe Twitter ministrul mexican, după întrevederea avută duminică, în capitala SUA, cu omologul său american, la o zi după ce noul preşedinte al Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, şi-a preluat mandatul. "Vreau să-i mulţumesc pentru atitudinea şi respectul său la adresa noului guvern al preşedintelui Lopez Obrador", a continuat şeful diplomaţiei mexicane, scrie agerpres.ro.

Duminică, cei doi responsabili au discutat despre un "angajament reciproc pentru abordarea provocărilor şi perspectivelor comune în viitor", a anunţat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert.

Mexicul şi SUA sunt în căutarea unei soluţii, pe termen scurt şi lung, pentru problema sosirii a mii de migranţi veniţi din America Centrală şi care staţionează la frontiera dintre cele două ţări. Preşedintele american face presiuni asupra noului omolog mexican pentru ca acesta să accepte un acord care să vizeze rămânerea solicitanţilor de azil în Mexic în aşteptarea examinării cererilor lor de către SUA.

Mexicul, Guatemala, Salvadorul şi Hondurasul au convenit sâmbătă, în marja învestirii noului preşedinte mexican, să lanseze un "plan de dezvoltare" pentru a încerca să frâneze emigrarea din America Centrală. Este vorba, potrivit lui Ebrard, de un proiect similar "în ceea ce priveşte volumul de efort" cu Planul Marshall, o iniţiativă americană menită să ajute Europa la reconstrucţia sa după cel de-al Doilea Război Mondial.

Migranţii plecaţi din Honduras la mijlocul lui octombrie pentru a ajunge în SUA sunt dispersaţi acum în Tijuana (nord-vestul Mexicului), doar circa 2.500 dintre ei fiind localizaţi din totalul celor peste 6.000 ajunşi la frontiera americană, potrivit unei numărători oficiale anunţate duminică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.