Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Minimum 2 locuri în parcarea instituţiilor publice pentru gravide şi vehicule cu copii mici, proiect adoptat de Senat

parcare

Senatul a adoptat tacit, marţi, propunerea legislativă a deputatului PNL Robert Sighiartău prin care în parcările clădirilor de utilitate publică vor fi alocate cel puţin două locuri pentru parcarea gratuită a vehiculelor care transportă copii în vârstă de până la 2 ani şi se deplasează gravide.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 20 mai a fost citită în plen de preşedintele Senatului, Anca Dragu, care a condus şedinţa de marţi, potrivit agerpres.ro.

"În spaţiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate publică vor fi adaptate, rezervate şi semnalizate prin marcaje distinctive cel puţin 5% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea gratuită a femeilor gravide sau a vehiculelor care transportă copii în vârstă de până la 2 ani", se arată în completarea adusă de iniţiator articolului 53 din Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Prin propunerea legislativă se modifică şi OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, introducându-se un nou articol, care stipulează că administratorul drumului public va stabili împreună cu autorităţile administraţiei publice locale, cu avizul Poliţiei Rutiere, care sunt spaţiile special amenajate şi semnalizate pe toate laturile de acces ale unităţilor de învăţământ pentru îmbarcarea sau debarcarea preşcolarilor şi şcolarilor.

"Se interzice staţionarea vehiculelor nedestinate îmbarcării şi debarcării preşcolarilor şi şcolarilor pe toate laturile de acces ale unităţilor de învăţământ în intervalul orar 7,00 - 20,00", mai prevede propunerea legislativă adoptată tacit marţi de Senat.

Iniţiatorul proiectului de lege atrage atenţia în expunerea de motive că, "fără o reglementare adecvată, copiii preşcolari şi şcolari sunt supuşi unor riscuri uriaşe în ceea ce priveşte siguranţa circulaţiei în interiorul parcărilor, pe trotuare şi chiar la traversarea drumurilor prin locurile special marcate".

"Mai mult decât atât, parcarea, de cele mai multe ori neregulamentară a vehiculelor în proximitatea intrării în unităţile şcolare şi grădiniţe, generează nu numai ambuteiaje ci şi disconfort ce pune în pericol venirea şi plecarea de la şcoală a elevilor şi preşcolarilor", afirmă Sighiartău în expunerea de motive.

O altă propunere legislativă, iniţiată de parlamentari AUR şi adoptată tacit marţi de Senat, vizează modificarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor în sensul acordării posibilităţii pentru toţi cetăţenii români aflaţi în afara ţării în zilele scrutinului de a vota la oricare dintre secţiile organizate în diaspora, voturile urmând a fi luate în calcul la stabilirea rezultatelor pentru Circumscripţia electorală numărul 43.

Ambele propuneri legislative vor fi dezbătute de Camera Deputaţilor, for decizional în aceste cazuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.