Ministerul Agriculturii organizează, între 7 şi 9 noiembrie, 'Târgul Pescăresc'

Autor: Andreea Năstase

Publicat: 27-10-2025 22:22

Article thumbnail

Sursă foto: coltisorderomania.ro

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) organizează, între 7 şi 9 noiembrie 2025, în curtea instituţiei "Târgul Pescăresc - voie bună şi peşte românesc", un eveniment dedicat promovării produselor tradiţionale din pescuit şi acvacultură, a anunţat, luni, MADR.

Manifestarea face parte din seria acţiunilor menite să susţină produsele agroalimentare româneşti şi să încurajeze consumul local.

"Sectorul pescăresc are un mare potenţial, iar misiunea noastră este să valorificăm această resursă prin sprijin concret pentru producători şi să promovăm consumul de peşte românesc. Târgul Pescăresc reprezintă un pas important în direcţia consolidării tradiţiilor şi a economiei locale", a declarat ministrul Agriculturii, Florin-Ionuţ Barbu, într-un comunicat transmis Agerpres.

Potrivit sursei citate, scopul principal al evenimentului vizează promovarea produselor tradiţionale din domeniul pescuitului şi acvaculturii, valorificarea potenţialului local, încurajarea consumului de produse autohtone, precum şi creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la identitatea cultural-gastronomică naţională.

Astfel, timp de trei zile, bucureştenii vor putea descoperi o gamă variată de preparate tradiţionale din peşte şi produse româneşti autentice, oferite de producători şi pescari din diferite zone ale ţării. Atmosfera va fi una tradiţională, inspirată din obiceiurile şi specificul Deltei Dunării.

"Cherhanale din Jurilovca, Sfântu Gheorghe, Sinoie, Murighiol, 23 August vor expune spre vânzare produse dobrogene obţinute din peşte, precum: borş tradiţional de peşte şi storceag; midii şi rapane; peşte la plită (crap, caras, biban, somn, calcan, stavrid, lufar, levrec, hamsie, chefal, şalău, zărgan); saramură de peşte cu mămăligă şi mujdei; peşte prăjit. De asemenea, va fi prezent primul operator economic care de peste 20 de ani exploatează resursele Mării Negre, procesând rapane, midii şi peşti marini din producţia autohtonă. Pe lângă preparatele dobrogene, vizitatorii vor putea degusta produse pescăreşti obţinute din diferite specii de peşti din apele de munte, precum păstrăv curcubeu de la ferme piscicole din judeţele Giurgiu şi Prahova", precizează MADR în comunicat.

Pescăria "La Drăgoi" va fi prezentă cu produse din Marea Neagră: crap, plătică, ştiucă, scrumbie, file de crap argintiu. În premieră la un târg organizat de MADR, vor participa reprezentanţi ai Zaga Zaga, un resort dezvoltat cu fonduri europene, supranumit "Delta Siretului". Complexul îmbină turismul şi gastronomia cu activităţile piscicole, deţinând o fermă piscicolă de păstrăvi şi sturioni, ale căror delicatese vor putea fi degustate şi achiziţionate de la târg.

Cei care vor veni la târg vor putea dintr-o ofertă variată de produse, precum: zacuscă din peşte, paste şi creme din peşte afumat, salate din peşte marinat, cârnaţi şi batog afumat, salate de icre de crap sau de ştiucă, precum şi specialităţi cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) sau Specialitate Tradiţională Garantată (STG): Scrumbia afumată de Dunăre - IGP, Salata cu icre de ştiucă - IGP, Salata tradiţională cu icre de crap - STG, Plăcinta dobrogeană - IGP.

Compania Deltaica, cu o tradiţie de peste 100 de ani, va încânta vizitatorii cu preparate pescăreşti înregistrate în Registrul Produselor Tradiţionale al MADR, iar Doripesco va aduce o gamă variată de specialităţi din "Delta din Carpaţi".

De asemenea, "Delicii pescăreşti Gura Portiţei" îi va răsfăţa pe vizitatori cu preparate precum sturion marinat, hamsie marinată, zacuscă din peşte cu bucăţi de sturion, dar şi peşte prăjit sau marinat.

Victoriţa Pescăriţa, restaurant tip cherhana, va găti pe loc o varietate largă de preparate din peşte, oferind şi produse procesate precum salată de icre, peşte afumat şi pate din peşte. Totodată, Papa D La Mare va aduce o diversitate de preparate din peşte şi fructe de mare, completând oferta culinară a târgului şi aducând o experienţă autentică pentru iubitorii de gastronomie pescărească.

Potrivit informaţiilor transmise de MADR, Ferma Piscicola Botoşani, situată în aria naturală protejată Natura 2000, îi va delecta pe cei care vor trece pragul târgului cu specialităţi create din respect pentru tradiţie şi natură, păstrând gustul autentic al peştelui românesc. Păstrăvăria Buşteni va oferi păstrăv proaspăt curcubeu, inclusiv păstrăv somonat, precum şi produse prelucrate şi preparate gata de consum, fără conservanţi sau aditivi, iar Cooperativa "Păstrăvul din Ţara Ta" va aduce păstrăv proaspăt, crescut sustenabil în ape curate şi o gamă variată de produse procesate din păstrăv.

"Pe lângă produsele pescăreşti, vizitatorii se vor putea bucura şi de alte bunătăţi autohtone, astfel: Moesis by Angelo, brand dobrogean cu tradiţie din 1992, va aduce produse româneşti atestate tradiţional, dar şi o surpriză culinară pentru iubitorii de clătite", arată MADR în comunicat.

Livada lui Ilie va oferi spre comercializare mere de Voineşti, sucuri, dulceţuri şi fructe deshidratate - toate produse 100% autohtone, obţinute exclusiv din fructe crescute în Voineşti cu grijă, pasiune şi respect pentru natură.

Eco Plant Cătină - cei interesaţi de creşterea imunităţii în sezonul rece pot opta pentru produsele acestui brand, prin care se pot bucura de gustul autentic al naturii şi beneficiile miraculoase ale fructelor de cătină.

Migdale de Jurilovca, o afacere de succes înfiinţată în 2018 cu sprijinul fondurilor europene, va prezenta spre comercializare migdale crude, coapte cu sare şi caramelizate, dar şi ulei de migdale presat la rece.

Honey Loriana, afacere de familie din Brăila va comercializa miere recoltată de apicultorul Dan Iorga din zone curate de lângă Rezervaţia "Insula Mică a Brăilei", Munţii Dobrogei şi flora spontană a Dunării, precum şi diverse combinaţii de miere cu seminţe şi fructe.

De la târg nu vor lipsi vinuri albe, roze sau roşii, perfecte pentru a însoţi preparatele din peşte, aduse de Cramele Viişoara şi Pietroasele.

Atmosfera va fi completată de demonstraţii culinare, meşteşugari şi costume populare dobrogene, dar şi momente artistice cu interpreţi de muzică populară. Toate acestea vor crea un cadru festiv, care combină gastronomia, tradiţia şi cultura locală.

Prin organizarea acestui târg, MADR îşi reafirmă angajamentul de a susţine sectorul pescăresc şi acvacultura, promovând valorile şi tradiţiile româneşti, creând legătura dintre producători şi consumatori şi încurajând consumul de produse autohtone, sănătoase şi autentice.

Google News
Comentează
Articole Similare
Parteneri