Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Agriculturii a demarat discuții privind politica agricolă comună începând cu 2020

terenuri agricole

Ministerul Agriculturii a demarat discuții cu reprezentanții sectorului pentru a contura punctul de vedere al României în ceea ce privește politica agricolă comună începând cu anul 2020, a declarat, luni, Elena Tatomir, director general al Direcției Generale Politici Agricole și Strategii din Ministerul Agriculturii, în cadrul conferinței PRIA Agriculture.

"Săptămâna aceasta este o săptămână foarte încărcată în ceea ce privește discutarea viitorului politicii agricole comune. S-au trimis invitații și pe 24 (martie — n.r.) avem întâlniri la Ministerul Agriculturii, pentru că deja ne pregătim cu puncte de vedere pentru politica începând din 2020 și poate în cadrul acestor întâlniri, pe baza a ceea ce s-a realizat în ultimii acești ani, să vedem ce a mers și ce nu a mers, ca să ne spunem părerea pentru viitoarea politică agricolă comună", a spus Tatomir, potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, un semnal de alarmă îl reprezintă faptul că, potrivit statisticilor, România exportă foarte multă materie primă.

Citește și: Dăianu: 'Piața muncii din România reprezintă o coabitare stranie între surplus și penurie'

"Poate ar trebui să ne uităm la numite sectoare. S-a vorbit aici că se exportă foarte multă materie primă. Toți ne-am dori să dăm plus valoare produselor noastre să exportăm produse procesate, poate ar trebui să acționăm în această cale", a continuat reprezentantul Ministerului Agriculturii.

Ea a menționat că, în cadrul ministerului, au fost constituite grupe de lucru pe toate sectoarele de activitate.

"Am trimis adrese peste tot, pentru că APIA duce o politică să zicem puțin agresivă în ceea ce privește înregistrarea cererilor de plată și ne dorim cu toții ca aceste cereri e plată să se finalizeze la 15 mai, pentru a da posibilitatea înregistrării și controlului și pentru ca subvențiile să poată să fie primite de fermieri la timp, iar ei să beneficieze cât mai repede de acești bani", a mai spus Tatomir.

Anterior, tot în cadrul conferinței PRIA Agriculture, Florentina Dumitru, director general al Direcției Economice din cadrul Institutului Naționale de Statistică (INS), a declarat că România a importat anul trecut produse agroalimentare în valoare de 6,8 miliarde de euro și a exportat în valoare de 6,2 milioane de euro, rezultând un deficit comercial de 600 de milioane de euro, în creștere cu 100 de milioane de euro față de anul 2015, a declarat, luni,

Potrivit acesteia, exportul de produse agroalimentare anul trecut a fost de 6,2 miliarde de euro, în creștere cu 4,2% față de 2015. Ponderea exporturilor cu aceste produse, în totalul exporturilor României. este de 10,7% în 2016, nivel comparabil cu 2015.

Peste jumătate din exporturile de produse vegetale, 56%, au reprezentat cerealele și semințele și plantele oleaginoase, mai mult de un sfert din exporturi sunt băuturi și tutun.

Ca zone de destinație, 61% dintre exporturi au avut ca destinație spațiul intracomunitar, respectiv Italia, Bulgaria, Olanda, Germania, Spania, Franța, Ungaria, Belgia și Grecia. În afara UE, mărfurile agroalimentare au plecat în special către Egipt, Iordania, Libia și Turcia.

"În topul produselor exportate, din punctul de vedere al valorii, se află grâu și măslini, exportate în Egipt, Iordania Libia, Etiopia, Spania, Sudan, Italia, Maroc. Pe locul doi sunt țigările de foi, trabucuri, țigări din tutun și înlocuitori de tutun, în țări precum Italia, Cehia, Germania, Grecia. Pe locul trei se află porumbul, care pleacă cu preponderență în Spania (13%), da și în alte țări, precum Egipt, Olanda, Italia, Portugalia, Federația Rusă", a spus oficialul INS.

Potrivit acesteia, importurile au înregistrat o creștere de 12% în 2016, ajungând la valoarea de 6,8 miliarde de euro, față de 6,1 miliarde de euro în 2015. Ponderea lor în totalul importurilor țării a fost de 10,1%, mai mare decât în 2015, când a fost 9,6%.

Principalele țări de import au fost Ungaria (16%), Germania, Polonia, Bulgaria, Olanda, Italia, Franța, Spania, Grecia, Turcia, Brazilia.

În topul produselor importate se află carnea de porc, grâul și măsline, produse de panificație, ciocolată, hrana animalelor, brânzeturi, tutunuri, zahăr.

"Balanța comercială este deficitară, soldul fiind de 600 de milioane de euro, în creștere cu 100 de milioane de euro față de anul anterior", a mai spus directorul INS. Principalele țări cu care avem deficite sunt Ungaria, Germania, Polonia, Brazilia, Portugalia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.