Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Apărării din Africa de Sud vrea să desfăşoare încă 25.000 de soldaţi după violenţele din ultimele zile

cms.qz.com
revolta revolutie africa

Ministerul Apărării din Africa de Sud s-a pregătit să mobilizeze 25.000 de soldaţi suplimentari pentru a ajuta la aplanarea revoltelor soldate cu zeci de morţi care au zguduit mai multe regiuni din ţară, relatează dpa.

Toţi rezerviştii disponibili vor primi ordine de mobilizare, a precizat armata într-un comunicat privind planurile sale miercuri seară, care ar contura una dintre cele mai ample operaţiuni militare în 27 de ani de democraţie sud-africană.

Militarii au primit ordin să se prezinte joi la unităţile lor militare cu tot echipamentul din dotare, scrie Agerpres.ro.

Citește și: VIDEO| RĂZBOI CIVIL în Africa de Sud: Zeci de morți, țara este paralizată de violențe

Ministrul apărării, Nosiviwe Mapisa-Nqakula, a informat deja parlamentul despre operaţiune, relatează postul sud-african eNCA, dar aceasta trebuie aprobată de preşedintele Cyril Ramaphosa.

În jur de 5.000 de soldaţi au fost deja desfăşuraţi pentru a ajuta poliţia să menţină calmul în cele mai afectate zone.

Ministrul de interne Bheki Cele a anunţat descoperirea a zeci de mii de gloanţe într-o suburbie a oraşului Durban.

Citește și: Localnicii din mai multe oraşe din Africa de Sud formează grupuri de protecţie împotriva jafurilor, declanşate pe fondul protestelor violente

"Unii oameni se pregătesc de război aici", a declarat Cele miercuri seară. "Sunt oameni care se înarmează, indiferent pentru ce se pregătesc", le-a spus el reporterilor, catalogând situaţia drept "periculoasă".

Oraşul-port Durban şi provincia KwaZulu-Natal au fost afectate în mod special de violenţe, determinând grupuri de civili să ia legea în propriile mâini pentru a-şi proteja casele şi afacerile.

Citește și: Regele Misuzulu Zulu îndeamnă la o revenire 'la pace' în Africa de Sud, în contextul recentelor violențe

La Durban, precum şi în localitatea Alexandra din apropiere de Johannesburg, joi s-au format cozi lungi în faţa celor câteva magazine şi staţii de benzină încă deschise.

Haosul a izbucnit în mai multe regiuni din Africa de Sud după încarcerarea fostului preşedinte Jacob Zuma în urmă cu o săptămână. Protestele au degenerat în jafuri, incendieri şi violenţe.

Peste 70 de persoane şi-au pierdut viaţa în timpul acestor violente, potrivit oficialilor locali.

Protestele au inflamat tensiunile rasiale, cel puţin patru somalezi fiind ucişi în ceea ce par a fi atacuri xenofobe în ultimele zile.

Joi au existat informaţii privind vărsări de sânge la Phoenix, o suburbie din Durban, după ce au izbucnit ciocniri între comunităţile de indieni şi cele cu populaţie de culoare. Nu mai puţin de 15 persoane au fost ucise, potrivit relatărilor din media locale, încă neconfirmate de autorităţi.

Zuma a fost condamnat la 15 luni de închisoare, sentinţă pe care a început să o execute săptămâna trecută. El era vizat de o comisie de anchetă care investiga acuzaţii de corupţie în timpul mandatului său în fruntea ţării, între 2009 şi 2018, dar nu a răspuns unor citaţii ale instanţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.