Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| RĂZBOI CIVIL în Africa de Sud: Zeci de morți, țara este paralizată de violențe

The Sun
Africa de Sud

Zeci de persoane au fost ucise, iar câteva sute au fost arestate, în urma violenţelor izbucnite în numeroase oraşe din Africa de Sud după arestarea fostului preşedinte Jacob Zuma, armata fiind mobilizată pentru a ajuta poliţia în restabilirea ordinii.

Bilanţul actual al violenţelor este de cel puţin 45 de morţi, conform postului sud-african CNBCTV.18.

Violenţele au izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute, în provincia KwaZulu-Natal, după condamnarea la 15 luni de închisoare a fostului preşedinte Jacob Zuma pentru sfidarea curţii. Jacob Zuma a refuzat să depună mărturie în instanţă în cadrul unei investigaţii privind acte de corupţie comise în timpul mandatului său prezidenţial, în perioada 2009-2018. Curtea Constituţională a iniţiat luni judecarea apelului fostului preşedinte, relatează Mediafax.ro.

Violenţele s-au extins în suburbii ale oraşului Johannesburg şi în oraşele Benmore, Jeppestown, Vosloorus şi Soweto, unde au fost atacate centre comerciale şi au izbucnit confruntări cu forţele de ordine.

Preşedintele Cyril Ramaphosa a ordonat mobilizarea armatei pentru ajutarea Poliţiei în misiunile de restabilire a ordinii publice.

Cel puţin 490 de persoane au fost arestate "din cauza unor acţiuni de violenţă publică rar văzute în istoria democraţiei noastre", a declarat preşedintele Cyril Ramaphosa, conform agenţiei Associated Press.

Cyril Ramaphosa a admis că violenţele îşi au originile în sărăcie şi în rata ridicată a şomajului. "Aceste violenţe îşi au originile în afirmaţii şi activităţi ale unor persoane, în scop politic, dar sunt şi expresiile frustrării şi furiei. Însă asistăm la acte oportuniste de infracţionalitate, fiind grupuri de oameni care instigă la haos pentru a comite jafuri şi furturi", a afirmat Cyril Ramaphosa.

"Împreună, îi putem învinge pe cei care vor să ne destabilizeze ţara. Vom fi împreună ca un singur popor, uniţi împotriva violenţei, unanimi în angajamentul pentru pace şi pentru statul de drept", a insistat preşedintele Africii de Sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.