Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Apărării din Moldova: Informația potrivit căreia Moldova ar planifica pregătirea militarilor din Ucraina pe teritoriul republicii noastre este Falsă

BBC
militari ucrainieni soldati ucraina

Ministerul Apărării neagă informațiile enunțate de către diplomația Federației Ruse Ambasadorului R. Moldova la Moscova, Lilian Darii, potrivit cărora R. Moldova ar planifica pregătirea militarilor din Ucraina pe teritoriul republicii noastre.

Ambasadorul Lilian Darii a fost convocat miercuri, 10 ianuarie, la Ministerul rus de Externe pentru a i se reproșa noi „acțiuni neprietenoase” ale Chișinăului la adresa Moscovei.

„Informația potrivit căreia R. Moldova ar planifica pregătirea personalului militar al Forțelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul republicii noastre cu participarea instructorilor din țările NATO este falsă. Începând cu luna iunie 2023, Armata Națională instruiește personal din Forțele Armate ale Ucrainei în domeniul identificării și nimicirii obiectelor explozive, despre care a fost anunțată opinia publică. Este vorba despre cursuri de pregătire în domeniul identificării și nimicirii obiectelor explozive singulare pe loc. Activitățile de instruire sunt desfășurate de specialiștii din cadrul Batalionului de Geniu Codru”, a declarat Maria Aramă, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, pentru Ziarul NAȚIONAL.

Aceeași sursă a precizat că instruirea este desfășurată în contextul cooperării cu Ucraina în domeniul umanitar, cu scopul „protejării populației civile de obiectele explozive, acordării suportului la instruirea efectivului ucrainean privind deminarea umanitară”.

Amintim că Ministerul rus de Externe i-a înmânat ieri Ambasadorului R. Moldova o notă de protest în care şi-a exprimat „îngrijorarea cu privire la informaţiile apărute în mass-media despre planurile Republicii Moldova de a asista la pregătirea personalului militar al Forţelor Armate ale Ucrainei pe teritoriul Republicii Moldova cu participarea instructorilor din ţările NATO”.

„A fost subliniat faptul că un astfel de sprijin este inacceptabil, fiind de natură să ducă la erodarea statutului de neutralitate al Republicii Moldova şi la implicarea directă a acesteia în ostilităţile de partea regimului de la Kiev”, cităm din comunicatul diplomației de la Moscova.

Totodată, rușii și-au exprimat protestul în legătură cu aşa-numite „acţiuni neprietenoase” ale autorităţilor de la Chişinău, printre care interzicerea accesului pe teritoriul R. Moldova pentru anumiți cetățeni ruși și funcționării mass-media de propagandă, dirijată de la Kremlin, şi i-au transmis Ambasadorului Darii o listă cu oficiali și jurnaliști din Republica Moldova cărora le-a fost impusă interdicţia de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.