Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) a demarat un proiect de peste 50,58 milioane de euro pentru mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa

Mosul baraj

Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP) a demarat procedurile de avizare pentru un proiect în valoare de peste 50,58 milioane de euro destinat măririi gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa, din judeţul Bistriţa Năsăud, informează, joi, instituţia, printr-un comunicat remis AGERPRES.

"Ministerul Apelor şi Pădurilor a demarat procedurile de avizare, în Consiliul interministerial, a documentaţiei pentru proiectul finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 ,,Mărirea gradului de siguranţă a Acumulării Colibiţa, judeţul Bistriţa Năsăud'. Documentaţia actualizată, faza Studiului de Fezabilitate cu opţiunile analizate, a fost avizată deja la Ministerul Apelor şi Pădurilor. Valoarea totală a investiţiei este de 50.585.000 euro", se precizează în documentul citat.

Analiza opţiunilor şi a soluţiilor tehnice a fost avizată împreună cu AM POIM, iar în luna noiembrie a acestui an Cererea de Finanţare a fost predată la ABA Someş-Tisa. După verificarea documentaţiei la Ministerul Apelor şi Pădurilor, Cererea de Finanţare se va depune la AM POIM. În cursul lunii ianuarie 2019 se vor aproba, prin HG, indicatorii tehnico-economici.

Principalele lucrări prevăzute prin acest proiect sunt reabilitarea barajului Colibiţa şi apărări de maluri, regularizare albie, diguri şi alte lucrări de protecţie la inundaţii pentru reducerea riscului de inundaţii aval baraj Colibiţa pe râul Bistriţa şi Valea Straja (Bârgău).

"În prezent, este în desfăşurare prima etapă care constă în golirea parţială a lacului de acumulare. Operaţiunea este necesară pentru ca specialiştii să poată avea acces la sistemul de etanşare a barajului (masca barajului) şi să evalueze starea acesteia. Fazele următoare ale acestei lucrări sunt: golirea continuă a lacului (operaţiune care se face treptat), în paralel pregătindu-se toate materialele şi utilajele necesare pentru desfăşurarea lucrărilor; demararea lucrărilor la mască şi la golirea de fund, timpul estimat fiind de 5-6 luni", se mai arată în comunicatul citat.

Specialiştii preconizează că lucrările vor fi finalizate în aproximativ 3 ani, termen condiţionat de ritmul de asigurare a finanţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.