Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul britanic al Apărării anunță un record de traversări ilegale în Canalul Mânecii: Aproape 1.300 într-o singură zi

newsmaker.ro
Canalul Mânecii migranti

Un număr de 1.295 de migranţi au traversat luni Canalul Mânecii cu mici ambarcaţiuni pentru a ajunge în Anglia, un nou record pentru o singură zi, în ciuda planurilor succesive ale guvernului conservator britanic de a opri acest fenomen, conform Londrei, relatează AFP.

Aceste traversări au avut loc la bordul a 27 de ambarcaţiuni şi depăşesc precedentul record, care data din noiembrie anul trecut, a precizat Ministerul Apărării britanic.

Ele ridică la 22.670, conform unei numărători făcute de agenţia britanică de ştiri Press Association, numărul migranţilor care au efectuat această călătorie extrem de periculoasă de la începutul anului, comparativ cu numai 12.500 la aceeaşi dată în 2021.

Pentru întreg anul 2021, 28.500 persoane au ajuns în acest fel în Regatul Unit, marcând un record de la explozia acestor traversări în 2018 în contextul blocării portului francez Calais şi a tunelului de sub Canalul Mânecii, potrivit Agerpres.

Un raport parlamentar recent din Marea Britanie estima că numărul total ar putea ajunge în acest an la 60.000 de persoane, în ciuda promisiunilor repetate ale guvernului conservator britanic, care a făcut din acest subiect o prioritate după Brexit, de a transfera milioane de lire Franţei pentru a o ajuta să consolideze supravegherea coastelor şi să înmulţească măsurile pentru a înăspri primirea de migranţi.

Londra a încheiat un acord extrem de controversat cu Rwanda pentru a trimite în această ţară din Africa de Est solicitanţi de azi care ajung ilegal pe teritoriul britanic.

Deşi nu a avut loc încă niciuna dintre aceste expulzări - un prim zbor prevăzut în iunie a fost anulat după o decizie a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) -, candidaţii la succesiunea lui Boris Johnson - Rishi Sunak şi Liz Truss - au promis că vor continua această politică.

Un alt pas înapoi în politica migratorie britanică este că guvernul a renunţat la planul său de a converti o fostă bază a forţelor aeriene din nordul Angliei în centru pentru solicitanţi de azil.

Cel puţin 203 persoane au murit sau au fost date dispărute, pe mare sau la sol, în încercarea de a ajunge în Anglia plecând de pe litoralul din nordul Franţei începând cu 2014, dintre care 27 într-o singură zi la sfârşitul lui 2021 într-un naufragiu, conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.