Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Culturii și Identității Naționale vrea să crească prețurile pentru difuzarea filmelor de patrimoniu

Phoenix
cinema

Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) supune dezbaterii publice noile remunerații pentru cesiunea neexclusivă a dreptului de utilizare a filmelor ce fac parte din patrimoniul naţional al cinematografiei, arată un text publicat pe site-ul instituției, potrivit mediafax.

Citește și: Mare atenție, șoferi! Aveți mai multe modalități de plată a amenzilor rutiere

Ministerul Culturii și Identității Naționale a supus dezbaterii publice proiectul de Ordin pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului culturii nr. 2526 din 28 iulie 2014 privind aprobarea cuantumului remuneraţiilor pentru cesiunea neexclusivă a dreptului de utilizare a filmelor ce fac parte din patrimoniul naţional al cinematografiei, aflat în administrarea Centrului Naţional al Cinematografiei.

Proiect de ordin este elaborat la cererea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), care a solicitat modificarea tarifelor percepute pentru cesiunea dreptului de exploatare şi distribuţie a filmelor aflate în patrimoniul naţional al cinematografiei, din administrarea CNC. Tarifele respective au fost aprobate prin OMC nr. 2526/2014.

"Pentru administrarea eficientă a filmelor din patrimoniul naţional al cinematografiei, CNC a solicitat modificarea tarifelor percepute pentru cesiunea dreptului de exploatare şi distribuţie a filmelor din patrimoniul naţional al cinematografiei, în sensul micşorării tarifelor percepute posturilor de televiziune. CNC a precizat că, micşorarea tarifelor se impune ca urmare a faptului că posturile de televiziune nu pot susţine tarifele aprobate prin OMC nr. 2526/2014, pentru doar două difuzări şi două reluări, preferând, în acest context, să achiziţioneze filme mai ieftine, lipsite de aport cultural pozitiv", se arată în referatul care însoțește proiectul de ordin.

Proiectul prevede ca pentru utilizarea prin distribuire pe suport digital, inclusiv pe suport ataşat unei publicaţii, pentru filme de lung metraj artistic să se plătească 350 euro și TVA, pentru fiecare titlu, pentru filme de lung metraj documentar, remunerația se ridică la 200 de euro și TVA, pentru fiecare titlu, filmele de lung metraj de animaţie ajung la 100 euro și TVA, pentru fiecare titlu, pentru filme de scurt metraj artistic sau documentar se vor plăti 35 euro și TVA, pentru fiecare titlu, iar în cazul filmelor de scurt metraj de animaţie, jurnale sau cinecronici noua remunerație este de 5 euro la care se adaugă TVA pentru fiecare minut.

Proiectul stabilește și remunerațiile pentru difuzare TV, prin cablu şi satelit, pentru utilizarea prin internet, în regim de serviciu media audiovizual la cerere și pentru proiecţia cinematografică a filmelor pe peliculă de 35 mm, pentru proiecţia cinematografică digitală pentru filme de scurt metraj artistic, documentar sau animaţie.

În același timp, remuneraţia pentru proiecţia cinematografică digitală pentru filme de lung metraj artistic, documentar sau animaţie este stabilită la 35 euro și TVA, pentru fiecare titlu, iar remuneraţia pentru proiecţia cinematografică digitală, a filmelor de lung metraj artistice, documentare sau de animaţie, în cadrul festivalurilor realizate cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei este de 20 euro și TVA, pentru fiecare titlu.

Pentru televiziunile cu arie de acoperire locală şi pentru posturile cu difuzare doar pe internet, remuneraţia datorată se reduce cu 50%, iar televiziunile care îşi difuzează programele şi pe internet, cu excepţia programelor video la cerere (VoD), vor datora doar remuneraţia pentru utilizare TV.

Propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Culturii și Identității Naționale până la data de 25 ianuarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.