Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul de externe turc a convocat zece ambasadori occidentali, semnatari ai unei declaraţii în favoarea filantropului Kavala

Osman Kavala

Ministerul turc de externe a convocat ambasadorii a zece ţări occidentale semnatari ai unei declaraţii prin care solicită eliberarea filantropului Osman Kavala, informează marţi Reuters, care citează agenţia de stat Anadolu preluata de agerpres.

Declaraţia de luni, făcută publică de unele ambasade, afirmă că acest caz "aruncă o umbră asupra respectului pentru democraţie".

Ambasadorii care au semnat solicitarea reprezintă Canada, Danemarca, Olanda, Norvegia, Suedia, Finlanda, Noua Zeelandă, SUA, Franţa şi Germania.

Ambasadorii acestor ţări au cerut o soluţionare justă şi rapidă, precum şi eliberarea urgentă a filantropului Osman Kavala, un demers pe care Ankara l-a calificat ca fiind "inacceptabil".

Osman Kavala a fost închis în urmă cu patru ani fără să fie condamnat, în pofida faptului că eliberarea sa a fost solicitată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

El a fost achitat în 2020 de acuzaţii legate de protestele la nivel naţional din 2013, însă hotărârea a fost anulată anul acesta şi combinată cu acuzaţii într-un alt caz legat de tentativa de lovitură de stat din 2016.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului consideră procesele intentate lui Kavala drept un simbol al represiunii la adresa disidenţei sub conducerea preşedintelui Tayyip Erdogan.

"Întârzierile continue în procesul său, inclusiv prin fuzionarea unor cazuri diferite şi crearea de noi cazuri după o achitare anterioară, aruncă o umbră asupra respectului pentru democraţie, statului de drept şi transparenţei din sistemul judiciar turc", se arată în luarea de poziţie a ambasadelor. Luând act de hotărârile CEDO în această privinţă, solicităm Turciei să îi asigure eliberarea de urgenţă".

Ca răspuns, ministrul de interne Suleyman Soylu a declarat că Turcia este un stat de drept democratic."Ambasadori care fac recomandări şi sugestii justiţiei într-un caz în curs este inacceptabil", a afirmat acesta pe Twitter.

"Recomandarea şi sugestia aruncă o umbră asupra înţelegerii pe care o aveţi asupra justiţiei şi democraţiei", a mai spus Soylu.

Următoarea audiere în dosarul intentat filantropului turc, care a negat toate acuzaţiile, va avea loc pe 26 noiembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.