DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ministerul Economiei a autorizat începerea extracţiei de minereuri rare

rosia montana, proiect minier

În urma unui contract de servicii geologice și servicii miniere încheiat între Radioactiv Mineral Măgurele, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei, și societatea care deține licența de explorare aferentă perimetrului Jolotca, pentru minereuri rare și disperse și minereu polimetalic, potrivit mediafax.

În acest moment se lucrează la eliberarea celorlalte 3 galerii, execuția fiind îngreunată de condițiile meteorologice.

Citește și: Ruptură între USR și PLUS? Dan Barna a ocolit răspunsul

“Prin reușita celor de la Radioactiv Mineral Măgurele avem o premieră în istoria de după 1989: Reușim să și redeschidem o activitate minieră, nu doar să o închidem. România deține resurse importante de metale rare, disperse, critice. Aceste substanțe sunt exact elementele care, prin absență, încetinesc economia mondială. Realizarea unor capacități de producție pentru prepararea acestor substanțe crează României o poziție deosebit de importantă în cadrul economiei europene și chiar a celei mondiale. Compania a solicitat sprijin formal și informal pentru intrarea în Alianța Europeană a Bateriilor. Astfel, se pot dezvolta proiecte naționale majore precum construirea unei fabrici de baterii în țara noastră, investiție majoră, de minimum 50 de milioane de euro, ce va reconfigura economia României, având un impact decisiv în dezvoltarea industriilor avansate, precum și construirea, de către Radioactiv Mineral Măgurele, cu fonduri atrase, a unui laborator pentru resurse minerale autorizat internațional, ce va deservi comercial toate proiectele regionale. Acest laborator poate să reprezinte centrul proiectelor miniere românești. Este o renaștere imporantă pentru o companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei, care poate să se afle în centrul exploatărilor miniere din țară pentru resurse cu atractivitate economică majoră”, a declarat Niculae Bădălău, ministrul Economiei.

Citește și: Viorica Dăncilă îi dă replica lui Klaus Iohannis! Răspuns-fulger

Redeschiderea galeriilor din perimetrul Jolotca este prima confirmare a politicii Ministerului Economiei de redeschidere a activității miniere, fiind primul obiectiv închis și ecologizat care se redeschide după anul 1989. Totodată, această reușită semnifică și revenirea societății Radioactiv Mineral Măgurele SA în domeniul explorării miniere subterane, după o absență de 19 ani, fiind singura societate de acest profil deținută de statul român. În ceea ce privește forța de muncă, redeschiderea galeriilor permite recuperarea forței de muncă reprofilată în ceea ce privește minerii și inginerii mineri. Radioactiv Mineral Măgurele a utilizat forța de muncă proprie care a participat la ultimele explorări miniere realizate în perimetrul uranifer Tulgheș-Grințieș, încheiat în anul 2000.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.