Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul elveţian al Mediului a lansat un proiect major de combatere a risipei alimentare

deschide.md
mancare risipa

Cantitatea de 330 kg: Aceasta este ponderea risipei alimentare evitabile per locuitor generată în fiecare an în Elveţia, conform unei estimări a Ministerului elveţian al Mediului, care a lansat un proiect major de luptă împotriva deşeurilor, relatează AFP.

Simonetta Sommaruga, ministrul Mediului tocmai a semnat joi un acord cu 28 de reprezentanţi ai lanţului de producţie alimentară pentru a reduce la jumătate pierderile de alimente evitabile până în 2030.

Printre semnatari se numără Union Maraichere Suisse, companii agroalimentare precum Nestlé, Danone sau marca de lactate Emmi, precum şi marile lanţuri de supermarketuri şi reprezentanţi ai industriei hoteliere şi de catering, potrivit Agerpres.ro.

''Semnatarii se angajează să pună în aplicare măsuri concrete pentru a-şi limita risipa şi să raporteze anual progresele înregistrate'', a spus ministerul.

Măsurile concrete, stabilite de companii şi asociaţii în funcţie de specificitatea sectorului lor, se pot referi, de exemplu, la îmbunătăţirea etichetării privind termenul de valabilitate al produselor, la donaţiile de produse nevândute sau chiar la îmbunătăţirea ambalajelor pentru o mai bună conservare a alimentelor. Restaurantele le pot oferi clienţilor posibilitatea de a lua la pachet resturile de mâncare, notează Ministerul Mediului.

Pierderile de alimente evitabile reprezintă 25% din impactul asupra mediului din cauza alimentaţiei în Elveţia sau aproape jumătate din impactul traficului individual motorizat în ţară.

Reducerea la jumătate a deşeurilor ar reduce cu 10 până la 15% impactul asupra mediului şi emisiile de gaze cu efect de seră provocate din cauza alimentaţiei, potrivit estimărilor sale.

Aproximativ o treime din alimente se pierd sau sunt irosite între câmp şi furculiţă. În detaliu, 13% din deşeuri apar în agricultură, 27% în timpul procesării, 8% în distribuţie, 14% în restaurare şi 38% în gospodării, a explicat sursa citată.

Deşeurile evitabile cu cel mai mare impact asupra mediului pe kilogram sunt carnea, boabele de cafea, boabele de cacao şi untul, urmate de produsele importate cu avionul, ulei, brânză, ouă, carne de porc, păsări şi peşte.

Fructele şi legumele ajung la baza piramidei dar au şi impact asupra mediului în măsura în care ''sunt aruncate în cantităţi mari'', precizează Ministerul Mediului.

Potrivit unui indice al risipei alimentare publicat anul trecut de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu, aproximativ 931 de milioane de tone de alimente s-au pierdut în 2019, reprezentând 17% din totalul alimentelor disponibile consumatorilor.

Această sumă este echivalentă cu 23 de milioane de camioane de 40 de tone plasate cap la cap sau de şapte ori în jurul Pământului, a estimat agenţia ONU pentru a ilustra amploarea risipei de alimente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.