Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Fondurilor Europene anunță că au fost depuse 24 de proiecte pentru dezvoltarea rețelelor inteligente de gaz: valoarea depășește 1 miliard de lei

Business24.ro
conducta gaze

Un număr de 24 de proiecte pentru dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale, în valoare de 1,16 miliarde lei, au fost depuse şi se află în proces de evaluare pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), a anunţat luni seara Ministerul Fondurilor Europene (MFE). Potrivit unui comunicat, MFE finanţează, prin intermediul POIM, proiecte pentru dezvoltarea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale. Până în prezent, au fost depuse 24 de proiecte, în valoare de 1,16 miliarde lei. Acestea sunt în proces de evaluare (etapa de verificare administrativă şi a eligibilităţii), informează Agerpres.

Depunerea proiectelor în cadrul acestui apel are loc în două sesiuni: prima a avut loc în perioada 17 august - 17 octombrie 2020, iar cea de a doua se desfăşoară până pe 17 decembrie 2020.

Apelul POIM, cu o valoare de 235 de milioane de euro (peste 1 miliard de lei), a fost lansat în contextul în care aproximativ 30% din gospodăriile din România sunt conectate la reţeaua de gaze.

"Totodată, apelul reprezintă un prim pas în implementarea Programului naţional de racordare a populaţiei şi clienţilor noncasnici la sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale, aprobat prin OUG nr. 128/2020. Finanţarea Programului din fonduri europene va continua şi în viitoarea perioadă de programare, în care va beneficia de o alocare de 800 milioane euro. Astfel suma totală alocată pentru implementarea acestui program ajunge la 1 miliard euro, sumă ce va contribui la recuperarea decalajelor de dezvoltare în raport cu celelalte state din UE", se precizează în comunicatul MFE.

Proiecte pot depune Asociaţiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populaţiei, dar şi autorităţile publice locale (APL) din regiunile mai puţin dezvoltate ale României, individual, sau în parteneriat cu alte APL. Valoarea maximă a fiecărui proiect finanţat poate fi de 25 milioane euro. Proiectele finanţate trebuie să deservească minimum 1.000 de gospodării şi să fie implementate până în decembrie 2023.

Citește și: Violeta Alexandru îi răspunde lui Kelemen Hunor și dă vina pe președinții de CJ: 'Să meargă să bată la ușa președintelui Consiliului Județean!'

În cadrul apelului POIM se finanţează: construirea reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale, inclusiv instalaţiile, echipamentele şi dotările aferente funcţionalităţilor inteligente; construirea staţiilor de reglare, măsurare - predare a gazelor naturale şi a racordului la Sistemul de Transport existent exclusiv în scopul alimentării unei reţele inteligente de distribuţie propusă printr-un proiect; construirea reţelelor interioare de distribuţie a gazelor naturale pentru clădirile administrative publice branşate la reţeaua inteligentă distribuţie a gazelor naturale propusă prin proiect (clădirea primăriei, centre sociale, şcoli etc), în cadrul cărora se desfăşoară activităţi non-economice; construirea branşamentelor pentru consumatorii casnici până la limita proprietăţii publice.

Ghidul aferent apelului este publicat pe site-ul MFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.