Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul israelian al Energiei va realiza teste în vederea racordării reţelei israeliene la câmpul gazeifer offshore Karish din Mediterana de Est

IMEMC News
israel knesset

Ministerul israelian al Energiei a anunţat vineri că va realiza în zilele următoare teste în vederea racordării reţelei israeliene la câmpul gazeifer offshore Karish din Mediterana de Est, aflat în centrul unei dispute cu Libanul vecin, transmite AFP.

Săptămâna trecută, compania Energean Plc anunţase că este pregătită să înceapă în câteva săptămâni producţia de gaz din acest câmp offshore.

Vineri, Ministerul Energiei a informat că 'pregăteşte racordarea zăcământului Karish la reţeaua israeliană' şi că 'sistemul de transmisie al platformei către reţeaua naţională va fi testat în zilele următoare', potrivit Agerpres.

Responsabili au precizat că sistemul va fi testat prin trimiterea de gaz dinspre Israel spre platforma offshore.

Mişcarea armată libaneză Hezbollah, care domină viaţa politică în Liban, a avertizat în mai multe rânduri Israelul în legătură cu orice activitate la Karish. La începutul lunii iulie, armata israeliană a interceptat drone neînarmate trimise de Hezbollah spre acest câmp.

Pentru Liban, câmpul se află într-o parte a apelor disputate cu Israelul, dar, pentru acesta, zăcământul este situat în zona sa economică exclusivă şi, prin urmare, nu are de ce să facă obiectul unui acord prealabil cu Libanul pentru a fi exploatat.

Joi, consilierul israelian pentru securitate naţională, Eyal Hulata a afirmat că Israelul 'va activa Karish' la momentul dorit şi va continua să acţioneze în conformitate cu 'interesele sale energetice' în pofida ameninţărilor.

SUA desfăşoară de doi ani o mediere între Liban şi Israel, ţări vecine aflate oficial în stare de război, pentru a se ajunge la un acord de delimitare a frontierei maritime şi pentru ridicarea obstacolelor în ce priveşte prospectarea de hidrocarburi.

Tensiunile au fost exacerbate de sosirea în iunie în câmpul Karish a unei nave închiriate în contul Israelului de compania Energean Plc, cu sediul la Londra.

Mediatorul american Amos Hochstein, care s-a deplasat săptămâna trecută în Israel şi Liban, a vorbit în ultimele zile despre 'progrese' în discuţii, dar a afirmat că 'mai este muncă de făcut'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.