Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Public spune CINE SCAPĂ după proiectul votat de deputați: Ce politicieni sunt vizați

mpublic.ro
ministerul public parchetul general

Douăzeci de dosare trimise pe masa judecătorilor şi trei condamnări definitive care au la bază infracţiunea de conflict de interese ar putea rămâne fără obiect, după ce Camera Deputaţilor a adoptat proiectul care modifică articolele 301 şi 308 din Codul penal, se arată într-o analiză a Ministerului Public.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a publicat o analiză în care prezintă rechizitoriile şi condamnările definitive care ar putea fi afectate de modificările aduse articolul 301 din Codul penal, în care se reglementează conflictul de interese.

Citește și: Gigi Becali aruncă în stradă o femeie celebră: A dat-o-n judecată și îi ia casa

Astfel, în analiza - "Modalităţi alternative de săvârşire a infracţiunii de conflict de interese, prevăzute de articolul 301 din Codul penal, dezincriminate prin proiectul adoptat la data de 25 aprilie de Camera Deputaţilor, care modifică articolele 301 şi 308 din Codul penal", se arată că dosarele prin care au fost trimişi în judecată 11 consilieri locali şi judeţeni, patru primari şi cinci directori de instituţii publice vor fi afectate de modificările aduse infracţiunii de conflict de interese.

Într-o altă analiză întocmită de PÎCCJ se notează că de noile modificări ar putea beneficia şi trei persoane condamnate definitiv pentru conflict de interese, fiind vorba despre doi primari şi un fost preşedinte al Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap.

Citește și: Un afacerist oltean a fost săltat de DIICOT după ce a pus mai multe tinere să se prostitueze

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 187 voturi pentru, 71 împotrivă, 6 abţineri, proiectul de modificare a Codului penal, înlocuind ''conflictul de interese'' cu sintagma ''folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane''.

Potrivit amendamentelor adoptate, titlul articolului 301 din Codul penal se transformă din "conflict de interese" în "folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane''.

Citește și: STUDIU S-a aflat câte zeci de mii specii diferite de arbori există în lume: Continentele în care nu e nici măcar unul

Articolul modificat în comisie prevede că "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani".

În legea în vigoare, articolul 301 prevede că ''fapta funcţionarului public, care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică''.

Citește și: Cum arată banii furați din Moldova: Expoziția unui artist cu 10 baloți de bani / VIDEO

Potrivit unui alt amendament adoptat, aceste prevederi nu se aplică în cazul în care actul sau decizia se referă la emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative, la exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligaţii impuse de lege, cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de aceasta.

O altă modificare adoptată de comisie este la articolul 308. ''Dispoziţiile art. 289 - 292, art. 295, art. 297 - 300 şi art. 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice'', prevede articolul 308 modificat de deputaţi.

Citește și: Pamela Anderson: SUA, Franta si Anglia sa faca sex in grup

Camera Deputaţilor a fost for decizional în legătură cu proiectul de lege pentru modificarea art. 301 şi art. 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.