DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ministerului Fondurilor Europene: '172 de proiecte finanţate din fonduri europene sunt implementate în judeţul Alba'

fonduri europene

Un număr de 172 de proiecte finanţate din fonduri europene sunt implementate în judeţul Alba, cele mai multe prin Programului Operaţional Regional, potrivit Ministerului Fondurilor Europene, potrivit Agerpres.

"Cele mai multe, 107, sunt finanţate în cadrul Programului Operaţional Regional (POR). Prin intermediul Programului Operaţional Capital Uman (POCU) sunt finanţate 47 proiecte, Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) are 13 proiecte şi Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), 5 proiecte. Valoarea totală este de 2,1 miliarde de lei, dintre care 1,5 miliarde de lei fonduri europene. Valoarea sumelor plătite deja beneficiarilor proiectelor se ridică la 361 miliarde de lei", se arată într-un comunicat al MFE remis miercuri AGERPRES.

Proiectele finanţate vizează dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţ, digitalizarea serviciilor publice pentru cetăţeni de către primăria comunei Ciugud - "Ciugud - Smart Village" şi "Ciugud Smart School", digitalizarea şi oferirea de servicii online pentu locuitorii municipiului Alba Iulia, creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România.

"Avem resurse financiare, am creat cu sprijinul Guvernului un cadru legislativ flexibil, am luat măsuri de debirocratizare şi de transparentizare, fac cel puţin o deplasare pe săptămână în comune şi la agenţi economici pentru a le explica personal oportunitatea pe care o avem. Am creat deci toate premisele promise la preluarea mandatului, în noiembrie 2019. De acum, doar un primar care ignoră nevoile cetăţenilor săi nu accesează fondurile europene pe care România le are la dispoziţie!", a declarat ministrul Marcel Boloş cu ocazia întâlnirii cu reprezentanţii autorităţilor publice locale din judeţul Alba.

Citește și: Ne întoarcem la starea de urgență, după ce cazurile de coronavirus au explodat? Reacție de ultimă oră a lui Raed Arafat

Delegaţia Ministerului Fondurilor Europene a discutat despre pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Alba, inclusiv despre posibilitatea reabilitării şi extinderii acestor sisteme în judeţ.

"De pe urma acestui proiect vor beneficia de apă potabilă 106.494 persoane şi 23.248 de canalizare, adică aproximativ o treime din populaţia judeţului. De asemenea, s-a discutat despre Autostrada Sebeş-Turda A10, reabilitarea liniei de cale ferată Braşov - Simeria, o componentă a coridorului Pan-european IV care asigură circulaţia trenurilor cu o viteză de 160 km/h, tronsoanele Sighişoara-Coşlariu-Faza II şi Simeria-Coşlariu - Faza II, precum şi despre realizarea unui posibil centru de Transfer Intermodal Sebeş în perioada de programare 2021-2027", .se menţionează în comunicat.

Din program a făcut parte şi vizita la Ciugud, comuna care deşi este dată exemplu de bune practici în ceea ce priveşte absorbţia, nu a fost vizitată până acum de un ministru al fondurilor europene, subliniază sursa citată. Astfel, localitatea devine a doua din judeţul Alba cadastrată integral cu ajutorul fondurilor europene prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020. Drept urmare, proprietarii a circa 14.000 de imobile din comuna devenită deja model de bune practici pentru absorbţia banilor europeni, primesc noile cărţi funciare gratuit prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), derulat de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

"Guvernul României a alocat 1,5 miliarde de euro pentru digitalizare, acesta fiind unul dintre obiectivele de politică naţională în contextul în care Comisia Europeană condiţionează chiar finanţarea ieşirii din criza economică şi sanitară de reuşita implementării digitalizării. De aceea Ministerul Fondurilor Europene a propus spre adoptare în Guvern Ordonanţa "Adio hârtii!" prin care de la 1 iunie se renunţă la documentele în format tipărit în relaţia cu beneficiarii", a explicat ministrul Marcel Boloş, confirmând totodată importanţa noului concept lansat miercuri, respectiv Smart Village.

De la reţele inteligente de iluminat public şi sisteme de colectare selectivă a deşeurilor, până la reţele digitalizate de apă ce cresc nivelul de trai al cetăţenilor, toate acestea vor fi în sarcina autorităţilor locale în viitoarea perioadă de programare, inclusiv la nivelul comunelor.

Tot în judeţul Alba, oficialii MFE au vizitat compania IPEC SA, furnizor pentru 1% din piaţa mondială de ceramică. Principalele teme de discuţie au vizat sprijinirea dezvoltării învăţământului dual tehnic, susţinerea sectorului de cercetare cu sprijinul fondurilor europene, dar şi susţinerea mediului de afaceri prin fonduri nerambursabile.

Ultima oprire a delegaţiei MFE a fost la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Alba Iulia, acolo unde a început deja distribuirea în judeţ a pachetelor cu produse de igienă şi alimente finanţate prin intermediul Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD). Numărul beneficiarilor de pachete cu produse de igienă şi alimente se ridică la 17.660 de persoane în judeţul Alba.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.