Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miniştrii de externe ucrainean şi ungar discută despre restabilirea bunelor relaţii între ţările lor

Peter Szijjarto facebook
 Peter Szijjarto

Ungaria are un interes legitim de a-şi restabili bunele relaţii cu Ucraina, întrucât situaţia din prezent dăunează atât ambelor ţări cât şi comunităţii etnicilor maghiari care trăiesc în Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto, după discuţii cu omologul său ucrainean Dmitro Kuleba, potrivit agenţiei MTI citată de Agerpres.

La o conferinţă de presă comună, desfăşurată în oraşul Ujhorod, în vestul Ucrainei, Szijjarto a spus că Ungaria este pregătită să finanţeze parţial reconstrucţia spitalului din Beregovo, să reconstruiască un pod peste râul Tisa lângă oraşul Zahoni, precum şi o şosea ocolitoare la Beregovo şi să extindă până la sfârşitul anului viitor autostrada M3 până la graniţa cu Ucraina.

De asemenea, delegaţia ungară a adus în Ucraina 50 de ventilatoare pentru secţiile de ATI ''în semn de bunăvoinţă'', potrivit lui Szijjarto.

El a mai menţionat că în ultimii şase ani guvernul ungar a alocat 90 de miliarde de forinţi (247 de milioane de euro) drept contribuţie pentru proiectele de dezvoltare în Ucraina şi a apreciat declaraţiile lui Kuleba care sugerează că Transcarpatia poate deveni ''o poveste de succes comună ucraineano-ungară'', Szijjarto adăugând că ''aceasta necesită evident ca ungurii din Transcarpatia să se bucure de toate drepturile pentru minorităţi prevăzute de legislaţia europeană''.

Răspunzând unei întrebări, Dmitro Kuleba a spus că vede şanse realiste ca ţara sa să adopte dubla cetăţenie, dar a adăugat că în Ucraina această chestiune este ''mult mai extinsă'' şi nu priveşte doar minoritatea ungară.

Tot ca răspuns la o întrebare, Szijjarto a menţionat că Ungaria ar fi ''bucuroasă'' să înceteze boicotarea legăturilor NATO-Ucraina, iar pentru aceasta ''avem nevoie doar ca ungurii din Transcarpatia să indice că problemele legate de drepturile lor privind limba maternă şi educaţia în limba maghiară sunt rezolvate''.

Întrebat despre o întâlnire avută în vedere între premierul ungar Viktor Orban şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, Szijjarto a răspuns că obiectivul este de a se ajunge la un acord cuprinzător privind relaţiile de bună vecinătate, pregătiri urmând să se desfăşoare curând în comitetele mixte bilaterale ale celor două ţări.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.