DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Miniştrii de Finanţe din UE au ajuns la un acord de actualizare a normelor care reglementează cotele de TVA pentru bunuri și servicii

comisia europeana

Comisia Europeană salută acordul la care au ajuns marţi miniştrii de Finanţe din UE, cu privire la actualizarea normelor actuale care reglementează cotele taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru bunuri şi servicii, şi subliniază că aceste noi norme vor oferi guvernelor mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte cotele pe care le pot aplica şi vor asigura egalitatea de tratament între statele membre, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, conform agerpres.

Normele actuale ale UE privind cotele TVA sunt vechi de aproape 30 de ani şi aveau nevoie urgentă de modernizare, având în vedere evoluţia normelor generale în materie de TVA de-a lungul anilor. Acesta este motivul pentru care Comisia a propus, în 2018, reformarea cotelor TVA.

"Acordul unanim de astăzi privind modernizarea normelor care reglementează cotele TVA este o veste excelentă. Este rezultatul unor negocieri maraton care arată că, atunci când există voinţă, există o cale - o cale de urmat la nivel european. Statele membre vor dispune de mai multă flexibilitate pentru a face în aşa fel încât sistemele lor de TVA să reflecte opţiunile de politică naţionale, asigurând în acelaşi timp coerenţa cu priorităţile europene comune: tranziţia verde şi cea digitală şi, bineînţeles, protecţia sănătăţii publice", a declarat comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni.

Acordul încheiat marţi va asigura alinierea deplină a normelor UE în materie de TVA la priorităţile politice comune ale UE. De asemenea, va fi actualizată lista de bunuri şi servicii în cazul cărora toate statele membre pot aplica cote reduse de TVA. Odată ce normele vor intra în vigoare, statele membre vor putea, de asemenea, să scutească pentru prima dată de TVA anumite bunuri şi servicii incluse pe listă, considerate a acoperi nevoile de bază.

Pe de altă parte, se are în vedere eliminarea, până în 2030, a posibilităţii ca statele membre să aplice cote reduse şi scutiri în cazul bunurilor şi al serviciilor considerate dăunătoare pentru mediu şi pentru obiectivele UE în materie de schimbări climatice. Totodată vor fi puse la dispoziţia tuturor ţărilor derogările şi scutirile aplicabile în cazul unor bunuri şi servicii specifice, în vigoare în prezent din motive istorice în anumite state membre, pentru a asigura egalitatea de tratament şi pentru a evita denaturarea concurenţei.

Noile norme prezentate marţi sunt susţinute de un acord anterior care prevede trecerea la un sistem de TVA al UE în care TVA să fie plătită în statul membru al consumatorului, şi nu în cel al furnizorului. Astfel, o mai mare diversitate a cotelor ar fi mai puţin susceptibilă de a perturba funcţionarea pieţei unice sau de a crea denaturări ale concurenţei. În acelaşi timp, se evită astfel o proliferare a cotelor reduse care ar pune în pericol capacitatea statelor membre de a colecta venituri după pandemia de COVID-19, subliniază comunicatul citat.

În anii următori, statele membre vor trebui să îşi continue eforturile pentru a asigura o redresare durabilă în urma pandemiei de COVID-19 şi să investească masiv în tranziţia verde şi în cea digitală. Protejarea veniturilor publice este deosebit de importantă în acest context. Acesta este motivul pentru care legislaţia actualizată specifică, de asemenea, nivelul minim al cotelor reduse, precum şi numărul maxim de bunuri şi servicii din anexa III în cazul cărora statele membre pot aplica aceste cote (a se vedea secţiunea Întrebări şi răspunsuri pentru detalii complete). Cu toate acestea, statele membre vor putea, de asemenea, să aplice pentru prima dată o cotă redusă mai mică de 5% sau să scutească de TVA un număr mic de articole de pe listă.

Normele actualizate vor fi transmise Parlamentului European pentru consultare cu privire la textul final până în martie 2022. Odată adoptată oficial de statele membre, legislaţia va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, ceea ce va permite statelor membre să aplice noul sistem începând cu data respectivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.