Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miniştrii europeni ai Agriculturii se reunesc pentru a cădea de acord cu privire la reforma PAC, precum și asupra cotelor de pescuit

fonduri europene agricultura

Miniştrii europeni ai Agriculturii au început luni o reuniune de cel puţin două zile pentru a cădea de acord cu privire la reforma Politicii Agricole Comune (PAC), precum şi asupra cotelor de pescuit în Marea Baltică, două subiecte care promit negocieri îndelungate, transmite AFP.

Reuniţi la Luxemburg, cei 27 de miniştri ai Agriculturii vor încerca să ajungă la o majoritate calificată cu privire la trei texte cruciale care vor determina viitoarea Politică Agricolă Comună, înainte ca Parlamentul Europeană să înceapă să examineze dosarul, începând de miercuri. Statele membre şi eurodeputaţii ar trebui să ajungă la un acord, până la începutul lui 2021, asupra regulilor care se vor aplica începând de la 1 ianuarie 2023, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Blat PSD-PNL? Fina unui baron social-democrat, readusă de Nelu Tătaru la Ministerul Sănătății

În centrul discuţiilor va figura sistemul "eco-schemelor" propuse de Comisia Europeană (executivul UE) pentru a "înverzi" agricultura europeană prin remunerarea serviciilor făcute mediului înconjurător de către fermieri. Statele membre trebuie să ajungă la o majoritate calificată cu privire la valoarea, definiţia şi obiectivul acestor acestor servicii.

Germania, ţara care în prezent deţine preşedinţia rotativă a UE, a promis ca primele acordate fermierilor în cadrul acestor "eco-scheme" să devină obligatorii şi a prevăzut un buget minimal în acest scop. Până acum, "eco-schemele" erau voluntare.

"Ne aşteaptă negocieri îndelungate, până noaptea târziu", a avertizat luni ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, la sosirea sa la Luxemburg. Reuniunea ar urma să se termine miercuri dimineaţa, după o ultimă noapte de discuţii.

Citește și: Avem dovada! Florian Coldea este profesor colaborator la SNSPA! Tot în cadrul instituției lucrează și soția sa .

În timp ce Franţa, la unison cu alte state membre (Suedia, Danemarca, Belgia, Spania) ar dori ca aceste "eco-scheme" să devină obligatorii pentru toate ţările membre UE, astfel încât să nu apară distorsiuni în ceea ce priveşte concurenţa de la o ţară la alta, unele guverne, în special din Europa de Est, se opun acestei idei deoarece se tem că vor pierde fonduri europene dacă un număr insuficient de fermieri vor participa la programele de mediu.

De asemenea va fi discutat şi conţinutul "eco-schemelor". Unele state au în vedere remuneraţii pentru a încuraja agricultura bio, altele pentru a finanţa acoperirea vegetală a solului pe întreaga perioadă a anului sau altele pentru a finanţa creşterea de proteine vegetale.

Tot la reuniunea de la Luxemburg, miniştrii Agriculturii vor discuta despre limitarea capturilor autorizate pentru pescarii din Marea Baltică. Din cauza stării alarmante în care sunt stocurile, Comisia Europeană a propus reducerea şi mai mult a cotelor de pescuit, în special pentru cod, somon şi majoritatea speciilor de hering.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, va reprezenta România la Consiliul de miniştri AgriFish, de la Luxemburg.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.