Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministru din Guvernul Cioloș, 10 mii de euro pe lună de la un offshore

cotidianul.ro
fratie siluete spioni umbra

La o lună de la numirea ca ministru al Energiei, pe 17 decembrie 2015, Victor Vlad Grigorescu a semnat declarația de avere de început de mandat. Conform acesteia, încasa anual 568.050 lei din “cedarea folosinței bunurilor“. În ciuda faptului că formularul declarației de avere cere în mod expres să fie specificată sursa veniturilor (nume și adresă), Victor Vlad Grigorescu a ignorat acest lucru.

România Liberă” i-a solicitat, printr-o adresă oficială, să comunice proveniența banilor, ministrul a întocmit o nouă declarație de avere, datată 26 ianuarie 2016, în care misterul s-a lămurit parțial: banii proveneau din cedarea folosinței a două bunuri. Astfel, din cedarea folosinței unui bun imobil, demnitarul încasează anual 13.550 lei, deci aproximativ 1.100 de lei lunar. Plătitorul sumei, însă, a fost anonimizat în declarație, deci ministrul încalcă în continuare legea declarării averi­lor. Restul sumei, adică 554.500 lei, provine de la o companie al cărei nume a fost dezvăluit: Impact Sales Co., din jurisdicția offshore britanică (British Overseas Territories) Turks&Caicos. Iar bunul a cărui folosință o cedează Grigorescu este unul mobil, nu imobil. Deci nu este vorba de un teren sau o clădire, ci fie de un vehicul, fie de, spre exemplu, un brevet de invenție, așa cum au arătat avocați consultați de “România liberă“.

Singurele informații despre Impact Sales Co., potrivit România Liberă, au fost obținute de pe câteva site-uri care furnizează date pentru oameni de afaceri. Astfel, portalul panjiva.com menționează Impact Sales Co. ca fiind „consignee“ (responsabil financiar de primirea mărfii) în tranzacții cu propilenă (și derivați) între o companie mexicană (Indelpro) și o alta, necunoscută, din Turcia. Un alt portal de afaceri (52wmb.com) precizează același tip de date în legătură cu Impact Sales Co. În fine, portalul turkeyopportunity.com, care se ocupă de intermediat tranzacții comerciale, arată că Impact Sales Co. este printre parteneri, fără a oferi alte detalii.

În România, au afaceri alte câteva companii offshore înregistrate la aceeași adresă din Turks&Caicos pe care a furnizat-o ministrul Energiei în declarația de avere (Gretton House, Duke Street): Alameda Investments Ltd, On The Go Investments Ltd (fostă Loyalia Ltd), Smartree Limited Ltd, Michlen Property Investments (M.P.I.) Ltd, Sybil Capital Investments Ltd, Double Limited, Avesta Limited, Gilley Investments Limited. Toate companiile offshore menționate au fost sau încă sunt acționare la SRL-uri din România. Trebuie menționat însă că simpla coincidență de adresă nu înseamnă neapărat ceva în lumea companiilor offshore. De obicei, la aceeași adresă (care este și adresa casei de avocatură care înregistrează companiile din jurisdicții offshore), se pot afla și mii de companii, iar între acestea să nu existe nici cea mai mică legătură. Așadar, nu spunem nici o clipă că ar exista o legătură între Impact Sales Co., offshore-ul care îl plătește pe ministrul Grigorescu, și celelalte companii offshore, de la aceeași adresă care fac afaceri în România, ci doar arătăm că, probabil, de toate aceste companii offshore s-a ocupat aceeași casă de avocatură.

Cu toate că „România Liberă” i-a trimis ministrului Victor Vlad Grigorescu încă de pe 8 martie o solicitare de informații referitoare la Impact Sales Co., la bunul mobil a cărui folosință a cedat-o companiei offshore, la modalitatea în care a fost contactat de către companie etc., acesta nu a răspuns acestei cereri nici până astăzi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.