Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, la reuniunea ministerială informală UE-America Latină şi Caraibi

Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni la Reuniunea ministerială informală a UE cu statele din America Latină şi Caraibi, organizată de Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene, în sistem videoconferinţă, ocazie cu care a abordat tema răspunsului imediat la pandemia de COVID-19, făcând referire la valoarea universală a solidarităţii în situaţii de criză şi a multilateralismului eficient, anunță AGERPRES.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, în intervenţia sa, Bogdan Aurescu a subliniat că România s-a alăturat iniţiativei "The Coronavirus Global Response'' şi a redirecţionat mai mult de jumătate din bugetul asistenţei pentru cooperare internaţională pentru dezvoltare în scopul combaterii pandemiei.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că România a adaptat Planul anual destinat cooperării pentru dezvoltare şi asistenţei umanitare astfel încât să poată oferi contribuţii voluntare pentru ameliorarea efectelor socio-economice resimţite de statele din regiune, precum şi pentru statele afectate de criză din America Latină şi, în special, din Caraibi.

Citește și: George Simion, dezvăluire de la consultările cu Klaus Iohannis! Solicitare către președinte!

Proiectele de dezvoltare finanţate de România dedicate statelor mici insulare în curs de dezvoltare din regiunea Caraibi vor aborda inclusiv aspecte referitoare la reducerea riscurilor, combaterea efectelor schimbărilor climatice, inclusiv a creşterii nivelului mărilor şi oceanelor, programe de reconstrucţie după dezastre naturale şi de educare a tinerilor.

Evidenţiind nevoia de a creşte rezilienţa strategică, atât în plan naţional, cât şi la nivel global, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat potenţialul de cooperare a UE cu regiunea Americii Latine şi Caraibilor, inclusiv pentru consolidarea multilateralismului eficient şi a cooperării între statele partenere cu obiective şi valori comune.

Reuniunea ministerială informală UE27 - America Latină şi Caraibi a fost co-prezidată de ministrul german al afacerilor externe Heiko Maas şi de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate Josep Borrell şi s-a bucurat de participarea a peste 40 de miniştri de externe.

Principalul obiectiv al reuniunii a fost revigorarea relaţiei inter-regionale, dinamizarea agendei comune şi obţinerea unei mai bune convergenţe de poziţii în privinţa problemelor globale. Dezbaterile s-au concentrat asupra a trei teme de maximă actualitate: combaterea pandemiei de COVID-19 şi pregătirea relansării economice, cu accent pe conceptele Green Growth, tranziţie digitală şi economie inclusivă (BuildBackBetter, iniţiativa Team Europe).

Evenimentul a reprezentat un semnal important privind angajamentul UE faţă de regiune, în special în contextul dificil al pandemiei de COVID-19. Totodată, UE a transmis un semnal puternic către statele ALC privind dorinţa de a rămâne un partener solid în planul multilateralismului, al sistemului internaţional bazat pe reguli şi comerţului liber.

Citește și: Ludovic Orban, despre renunțarea la Șefia Camerei Deputaților: Sunt dispus să duc negocierile în mandatul dat de partid .

Evenimentul a fost organizat în continuarea reuniunii Consiliului Afaceri Externe din 12 octombrie, în cadrul căreia Înaltul Reprezentant Josep Borrell, subliniind caracterul ALC de regiune "like-minded" pentru Europa, a pledat pentru relansarea parteneriatului UE-ALC, printr-o implicare mult mai activă a statelor membre UE în relaţia cu statele latino-americane atât la nivel politic, prin stabilirea cât mai multor contacte la nivel înalt, economic, dar şi în planul cooperării sectoriale.

Parteneriatul bi-regional dintre UE şi America Latină şi Caraibi a fost lansat în anul 1999, la Rio de Janeiro. Până în anul 2015, la fiecare doi ani au avut loc Summit-uri UE-ALC, alternativ în cele două regiuni. Intermediar, au avut loc reuniuni ministeriale în acelaşi format.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.