Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleşcanu: 'Republica Populară Chineză rămâne principalul partener economic al multor state europene'

Teodor Melescanu

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleşcanu a declarat, vineri, că discuțiile de la Gymnich au ajuns la concluzia de a promova cooperarea cu China pe baze pragmatice, subliniind că Republica Populară Chineză rămâne principalul partener economic al multor state europene, potrivit mediafax.

Citește și: Întâlnire Firea - Stănescu - Neacșu - Petrea: În #echipă

„Ceea ce au rezultat ca şi concluzii a fost ideea unei dorinţe de a promova cooperarea cu China pe baze pragmatice, inclusiv din perspectiva soluţionării unor crize internaţionale, programe de asistenţă pentru dezvoltare şi a unor măsuri ambiţioase de combatere a modificărilor climatice. Sigur că în acest context am discutat şi despre importanţa relaţiei transatlantice şi relaţiile SUA cu China”, a afirmat Teodor Meleșcanu, într-o conferința de presă comună susținută vineri alături de vicepreședintele Comisiei Europene, Federica Mogherini.

Acesta a adăugat că Republica Populară Chineză rămâne principalul partener economic al mai multor state membre ale UE.

„Dat fiind un alt eveniment important pe care îl vom avea în timpul preşedinţiei noastre, va fi acela de valorificare a strategiei de conectivitate între Europa şi Asia, care a fost recent adoptată de UE. Trebuie să vă spun că din toate datele rezultă destul de clar că Republica Populară Chineză rămâne principalul partener economic al cvasimajorităţii statele europene. România – nu e nevoie să mai insist – în mod evident susţine complementaritatea formatului de cooperare China-Europa Centrală şi de Est, 16+1 cunoscut, cu relaţiile dintre UE şi Republica Populară Chineză, evident dorind ca toate aceste activităţi să fie într-un climat de transparenţă deplină şi în conformitate cu legislaţia şi valorile UE”, a completat Meleșcanu.

Ministrul de Externe a mai spus că România va face ce îi stă în putință pentru a impulsiona procesul de negociere în vederea aderării Turciei la UE.

„În perioada acestei preşedinţii, a fost deja o întâlnire la nivel înalt între comisarul Hahn şi domnul ministru Cavusoglu. E un prim pas important. Un al doilea eveniment care se va întâmpla pe 15 mai - de discutare împreună cu Turcia a modul în care funcţionează consiliul de asociere UE-Turcia. Ne gândim poate şi la alte evenimente care ar putea fi avute în vedere, tot la nivel înalt în condiţiile în care se vor reuni condiţiile necesare petnru a adopta o asemenea decizie. Dar sigur că din punctul nostru de vedere vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a reuşi să impulsionăm şi să dăm un semnal foarte clar în legătură cu importanţa pe care o acordăm procesului de negociere în vederea aderării Turciei la UE”, a conchis ministrul.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, a punctat că România joacă un rol important în procesul de negociere pentru integrarea europeană a Turciei.

„Aceste țări (România și Bulgaria – n.r.) pot să ne ofere un punct de vedere special în relațiile sau dezbaterile noastre cu țări precum este Turcia, care rămâne o țară candidată, dar și un partener pentru UE, într-o regiune care este prioritară pentru noi. Cred că rolul pe care îl poate juca România este foarte important. În ceea ce privește conectarea nostră cu această țară și conectarea corectă a problemei, nu este vorba de a înțelege Turcia mai bine, ci și Turcia să înțeleagă mai bine poziția UE, trebuie să se bazeze pe potențialul relațiilor noastre chiar mai mult în următoarele luni”, a explicat Mogherini.

Miniștrii de Externe din statele membre UE au participat, joi și vineri, la București, la o reuniune informală, cunoscută și sub numele de Gymnich. Aceștia au discutat despre criza politică din Venezuela, dosarul sirian și relația UE-China. Reuniunea a fost prezidată de către Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene, Federica Mogherini.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.