Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Agriculturii a ajuns la o concluzie SURPRIZĂ: Drumurile proaste scumpesc laptele

lapte

Ministrul Agriculturii Achim Irimescu a declarat că starea precară a infrastructurii strică tot mai multe procesatoare care colectează lapte de la crescătorii de vaci din zonele rurale, iar costrurile pentru reparații sunt foarte mari și sunt suportate din preţurile percepute, potrivit adevarul.ro.

Mai mult, România are unul dintre cele mai mari preţuri de consum la lapte din UE, iar această criză a laptelui este adâncită de starea precară a drumurilor, care umflă costurile cu transportul.

Cu o săptămână în urmă, a fost inițiată o reuniune de lucru cu reprezentanţii fermierilor, procesatorilor şi reţelelor de retail relevante pentru sectorul laptelui, desfăşurată la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). În urma acesteia, s-a stabilit faptul că fermierii au fost cei care au pierdut cel mai mult din cauza acestei crize a laptelui, motiv pentru care trebuie să fie luată o măsură de urgență.

Printre soluţiile propuse de şeful MADR, se numără „posibilitatea reducerii costurilor de colectare a laptelui autohton de către procesatori, ştiut fiind că infrastructura precară din zonele rurale montane afectează parcul auto al procesatorilor, repercutându-se în final în preţul de achiziţie“. Este vizată, astfel, „analiza posibilităţii reducerii accizei la motorină pentru laptele colectat de către procesatori de la producătorii români“.

Printre altele, au mai fost amintite și  „plata subvenţiilor în zootehnie de către APIA începând cu data de 25 mai 2016“, „elaborarea unui set de măsuri care să vizeze ca Programul «Laptele în şcoli» să fie alimentat din lapte provenind de la fermele locale“, dar şi „ conservarea sub formă de lapte praf a surplusului de lapte achiziţionat de procesatori de la fermieri, concomitent cu identificarea unor posibilităţi de acoperire a pierderilor, astfel încât să nu fie afectat nici sectorul de procesare“.

România nu poate  concura în mod egal cu UE, din cauza stării pe care o are infrastructura de transport, dar şi pentru că producătorii europeni au în spate decenii de subvenţionare masivă, sunt mult mai bine organizaţi şi, deci, mult mai eficienţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.