Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Agriculturii participă la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles

chesnoiu

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, participă luni la Consiliul Agricultură şi Pescuit de la Bruxelles.

Miniştrii europeni ai Agriculturii vor avea un schimb de opinii cu privire la situaţia actuală a pieţei agroalimentare în urma invadării Ucrainei de către Rusia. Discuţiile se vor axa pe identificarea măsurilor de garantare a securităţii alimentare în UE, atât în perioada imediat următoare invadării, cât şi dintr-o perspectivă pe termen mai lung. Este posibil să fie analizat şi impactul probabil al războiului asupra aprovizionării cu alimente în ţările din afara UE.

La rândul său, Comisia Europeană va prezenta miniştrilor informaţii despre aprobarea planurilor strategice prevăzute în noua Politică Agricolă Comună. În prezent, Comisia se află în proces de evaluare a acestor planuri şi va informa miniştrii cu privire la progresele înregistrate, potrivit Agerpres.

Alte subiecte ce se vor regăsi pe ordinea de zi a şedinţei vizează: producţia de proteine vegetale în UE; planurile strategice PAC şi agricultura durabilă; revizuirea indicaţiilor geografice; reuniunea miniştrilor agriculturii din G7; revizuirea directivei privind pesticidele; impactul creşterii preţurilor la energie asupra pescuitului; utilizarea îngrăşămintelor biologice; alternative la produsele fitosanitare.

Ministrul român al Agriculturii a anunţat, recent, că a cerut Comisiei Europene să reconsidere ideea ca 4% din suprafaţa agricolă a unui stat-membru să rămână necultivată. "Să laşi 4% din suprafaţa agricolă a unei ţări cum este România, cu 9,4 milioane de hectare de teren arabil, ar însemna aproape 300.000 de hectare necultivate. Nu cred că îşi permite nimeni la nivel european, la nivel global, să lase o astfel de suprafaţă neproductivă, mai ales a unei ţări cum este România, cu un sol atât de fertil", a afirmat Chesnoiu, după şedinţa de Guvern de săptămâna trecută.

Consiliul Agrifish vine după reuniunea informală a miniştrilor Agriculturii din UE, din 2 martie 2022, desfăşurată în sistem videoconferinţă, la care miniştrii au discutat despre potenţialele efecte semnificative ale agresiunii militare a Rusiei asupra pieţei principalilor factori de producţie agricolă şi a produselor de bază, cum ar fi gazele naturale, îngrăşămintele şi hrana pentru animale. Miniştrii şi-au exprimat, de asemenea, solidaritatea unanimă cu Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.