Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Agriculturii, ultimele informații despre culturile de pe câmp: 'Observațiile agronomului Daea au fost confirmate'

Inquam Photos / George Calin
Petre Daea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat că pe câmp culturile arată bine din punct de vedere al densității și al calității, deși lipsa precipitațiilor „a dat de furcă fermierilor”, iar în cazul plantelor păioase, estimările au fost confirmate de fermieri.

„Toate culturile pe care fermierii le așează în spațiul de lucru pe un asolament pe care-l gândesc, arată bine. Atât din punct de vedere al densității, a întreținerii și arată bine și la cântar anul acesta, deși am avut interpretări și încă mai sunt. (...) Deși anul acesta lipsa de precipitații în înceutul verii, pentru că primăvară nu am avut. Am avut o iarnă lungă, capriciasă și apoi o temperatură ridicată și o lipsă de precipitații a dat de furcă fermierilor. Mai toate culturile care s-au înființat în această primăvară nu au răsărit la timp”, a declarat luni ministrul Agriculturii, Petre Daea, la conferința organizată de Ziarul Fiananciar - Agricultura Sol Fertil pentru creșterea economică a României, conform Mediafax.

Probleme URIAȘE pentru Cristiano Ronaldo: Acuzații de viol și pedofilie

„Primăvara lipsind, a debutat vara cu temperaturi ridicate, cu precipitații puține și cu accelerarea fenomenelor de dezvoltare la cerealele păioase, deci practic dezvoltarea a luat-o înaintea creșterii, ceea ce a determinat în prima fază o imagine a unor lanuri scurte, unor lanuri cu talie scurtă și evident o anumită îngrijorare, din partea tuturor”, a adăugat oficialul Agriculturii.

Oficialul Ministerului Agriculturii a precizat că observația sa privind producția cerealelor păioase a fost confirmată de rezultatele obținute de către fermieri.

„Am spus că anul acesta vom avea mai mult spic decât paie, iar observațiile agronomului Daea au fost confirmate de rezultatele obținute a fermierilor. Anul trecut am avut o talie mai înaltă a grânelor și este explicabil de ce, specialiștii cunosc acest lucru. Anul acesta am avut mai puține paie, dar mai multe boabe, iar ca rezultat, România a realizat cea mai mare producție de grâu, peste 10,2 milioane de tone de grâu. Este adevărat că în perioada recoltării am pierdut din punct de vedere al calității și din punct de vedere al cantității în anumite zone”, a precizat ministrul Agriculturii.

Adina Florea, la CSM: Nu am fost niciodată un procuror independent/ Magistratul a revenit asupra afirmației

Petre Daea a precizat că în urma analizei a unei ferme, s-a constat că din 30 de zile, doar patru au fost bune de lucru. „Iată deci cum fermerii s-au putut dota cu mașini și utilaje agricole, cu combine care să poată face față unor condiții deosebite cum au fost cele din acest an (...). Tehnologic fermierii au făcut salturi formidabile, arareori găsești culturi cărora să le faci observații din punct de vedere tehnic”, a adăugat ministrul Petre Daea.

„Trei culturi au avut față de anul trecut o producție mai mare: grâu, orz și orzoaică, iar scuturarea din timpul recoltării a us la producții mai mici de la rapiță. Suntem la final de recoltat de floarea-soarelui, mai sunt câteva procente pe care le aștept, astfel încât să putem comunica rezultatele pe care fermierii le-au obținut”, a precizat ministrul.

În privința cifrelor privind producția agricolă, ministrul Agriculturii a precizat că nu le va face publice până când „nu se va recolta ultimul hectar și până când nu se introduce în magazie ultimul cântar de producție, în așa fel încât să fim siguri pe producția pe care o avem”, dar și pentru a nu influența prețurile.

La începutul lunii septembrie, ministrul a declarat că România a înregistrat producţii record de grâu în această vară - peste 10 milioane de tone.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.