Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Alexe acuză conducerea CJ Maramureș de ratarea proiectului depozitului ecologic din Fărcaşa

Inquam Photos - George Călin
Inquam Costel Alexe

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că amânarea repetată de către conducerea PSD a Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş a construcţiei noului depozit ecologic din comuna Fărcaşa riscă să ducă la pierderea finanţării europene, dar şi declanşarea de către Comisia Europeană a unei proceduri de infringement, informează un comunicat de presă al PNL Maramureş, potrivit Agerpres.

Conform aceleiaşi surse, ministrul Mediului a constatat la faţa locului "eşecul" administraţiei Consiliului Judeţean Maramureş în privinţa găsirii unei soluţii tehnice pentru depozitul ecologic de la Fărcaşa, riscând să piardă finanţarea europeană pentru acest proiect şi să dea înapoi şi banii cheltuiţi până în prezent. Investiţia este una importantă, de 70 de milioane de euro, iar termenul de finalizare a fost depăşit deja cu 5 ani, "semn al incompetenţei administraţiei judeţene", se adaugă în comunicatul PNL.

"Managementul deşeurilor din judeţul Maramureş ne arată eşecul sistemic al guvernării social-democrate din acest judeţ. Conducerea PSD de la Consiliul Judeţean poartă întreaga responsabilitate pentru faptul că este foarte posibil ca cei de la Comisia Europeană să ne ceară banii înapoi, sau să ne trezim cu o procedură de infringement soldată cu amenzi de sute de mii de euro pe zi", a declarat Costel Alexe, care s-a aflat duminică după-amiază într-o vizită în judeţul Maramureş.

Citește și: După ce au golit rafturile, speriați de coronavirus, românii vor să dea marfa înapoi

De asemenea, ministrul a vizitat şi depozitul temporar de deşeuri de lângă municipiul Sighetu Marmaţiei, care în opinia acestuia trebuie urgent relocat, deoarece există o decizie definitivă în justiţie prin care acest depozit este declarat ilegal.

În context, preşedintele PNL Maramureş, Ionel Bogdan, secretar de stat în Cancelaria Prim Ministrului, a susţinut că administraţia judeţului este vinovată de nerealizare depozitului ecologic din comuna Fărcaşa.

"Din păcate, conducerea Consiliului Judeţean Maramureş a ignorat pe termen lung situaţia deşeurilor din judeţ, nu a luat măsuri, nu a găsit soluţii pentru depozitul de la Fărcaşa, deşi ni se promiteau rezultate în primele şase luni de mandat la şefia CJ, iar astăzi suntem în situaţia în care lupta cu gunoaiele pare pierdută, în detrimentul maramureşenilor", a spus Ionel Bogdan.

Proiectul de construcţie a depozitului ecologic din comuna Fărcaşa a demarat în anul 2006, costul proiectului inţial a fost de 51 de milioane de euro, iar apoi în anul 2015 a ajuns la 70 de milioane de euro.

De asemenea, în cursul anului 2019, constructorul a sistat construcţia depozitului ecologic din cauza alunecărilor repetate de teren, investiţia intrând în conservare.

În cadrul deplasării ministrului Mediului în judeţul Maramureş, a fost discutată şi situaţia pădurilor din zona Sighetu Marmaţiei- Săpânţa şi Runc, unde există probleme din cauza tăierilor ilegale.

Totodată, secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene Călin Bota a susţinut că "sunt exemple de bune practici şi în Maramureş, care trebuie multiplicate la nivelul întregului judeţ". "Avem nevoie de soluţii care să eficientizeze activitatea celor care administrează zonele forestiere, pentru ca derapajele din anii 1990-2014 să nu mai fie posibile", a adăugat Călin Bota.

Ministrul Mediului a mai vizitat şi oraşul Târgu Lăpuş, localitate care ar putea constitui un exemplu la nivel naţional de bune practici privind colectarea selectivă a deşeurilor şi reciclarea acestora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.