Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul apărării american s-a întâlnit la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg, NATO

Ministrul apărării american, Mark Esper, s-a întâlnit vineri la Bruxelles cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în prima sa vizită efectuată în străinătate după cea din februarie, călătorie plasată sub semnul restricţiilor adoptate pe fondul epidemiei de COVID-19, relatează AFP.

Cei doi înalţi oficiali au pozat în faţa camerelor de filmat într-o clădire aproape goală, păstrând distanţa fizică de doi metri unul faţă de altul, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Dialog spumos între avocata lui Liviu Dragnea și Marian Ceaușescu: ‘Nu fugiți!’, ‘Eu nu fug, plec!’

"Pregătirile noastre pentru a face faţă unui al doilea val de COVID-19 sunt pe calea cea bună", a spus Stoltenberg, precizând că eforturi de coordonare şi fonduri au fost rezervate în acest scop de către aliaţi.

Aceasta este prima întâlnire deschisă presei în ultimele trei luni în clădirea imensă ce adăposteşte Alianţa Nord-Atlantică.

Obiectivul întrevederii a vizat de asemenea reluarea discuţiilor cu aliaţii asupra unor subiecte mai tradiţionale, cum ar fi conflictul din Afganistan, unde NATO rămâne angajată împreună cu Statele Unite, a declarat secretarul general al Alianţei.

Citește și: Silviu Mănăstire spulberă anchetele lui Tolontan referitoare la mafia care acționează în colaborare cu Poliția Locală Sector 4: ‘Pistol cu apă’

Dar nimic nu a fost obişnuit în această vizită, care a debutat în urmă cu o zi în Regatul Unit. Întreaga organizare a acesteia a fost prevăzută până în cele mai mici detalii pentru a evita orice fel de contaminare cu SARS-CoV-2 în anturajul secretarului american al apărării.

Plecat miercuri seara din Washington, Mark Esper a sosit joi dimineaţă la mica bază aeriană din Mildenhall, în sud-estul Regatului Unit, de unde nici el şi nimeni din anturajul său nu a ieşit timp de 24 de ore.

În avion, toată lumea purta mască şi doar două jurnaliste îl însoţeau pe şeful Pentagonului în această vizită în Europa.

Esper a dorit să evalueze stadiul de pregătire a trupelor după perioada de izolare, dar şi să aprecieze moralul lor în timp ce dezbaterea cu privire la discriminările rasiale provocată de moartea afro-americanului George Floyd, asfixiat de un poliţist alb, s-a extins asupra forţelor armate.

Citește și: Rareș Bogdan dă semnalul: E momentul! .

Aceste întâlniri au avut loc în grupuri mici şi în cele mai spaţioase săli posibile, a explicat comandantul bazei, colonelul Troy Pananon.

Esper a dorit să se întâlnească cu câţiva soldaţi fără ofiţerii lor pentru ca ei să-i vorbească liber despre eventuale probleme de discriminare, rasială sau de altă natură. Şi atunci, numărul lor a fost limitat.

Restaurantele bazei fiind încă închise, mâncarea servită a fost comandată dinainte şi învelită în celofan, iar tacâmurile au fost de unică folosinţă.

După o noapte petrecută la această bază, Esper s-a deplasat la Bruxelles, unde nu a rămas decât două ore, pentru a se întâlni cu Jens Stoltenberg şi de asemenea pentru a discuta cu comandantul suprem al forţelor NATO în Europa (SACEUR), Tod Wolters, cu privire la reducerea trupelor americane din Germania dorită de preşedintele Donald Trump.

În mod excepţional, jurnalistele care îl însoţeau au primit permisiunea de a intra direct în incinta NATO, fără control de securitate. După declaraţii scurte făcute de Esper şi Stoltenberg, ele au fost conduse la aeroport pentru a se alătura anturajului ministrului american, cu scopul de a evita orice contaminare cu noul coronavirus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.