Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul apărării israelian respinge cererea Moscovei, de a fi avertizată cu mult timp înaintea raidurilor israeliene in Siria

avion de lupta vanatoare

Ministrul apărării israelian Avigdor Liberman a respins joi cererile formulate de Moscova ca Israelul să avertizeze armata rusă cu mult înainte de a efectua raiduri aeriene în Siria, a relatat publicaţia Times of Israel preluată de Agerpres.

'Nu vom accepta nicio restricţie asupra libertăţii noastre de acţiune şi, în materie de securitate naţională, vom interveni', a declarat Lieberman într-un interviu la postul de radio al armatei. El a indicat că Israelul a efectuat mult mai multe lovituri aeriene în Siria decât cele care i-au fost atribuite de mass-media străine.

Canalul de televiziune Hadashot a informat miercuri că Moscova încearcă să redefinească condiţiile operaţiunilor militare israeliene în Siria şi să revizuiască sistemul actual de coordonare dintre Israel şi Rusia, făcând referire la un raport oficial.

Rusia insistă ca Israelul să o alerteze cu mult înainte de loviturile aeriene, se menţionează în raport. Israelul informează în general Rusia cu câteva minute înainte de efectuarea raidurilor.

O astfel de măsură ar limita probabil libertatea de manevră a Israelului în Siria, conform aceluiaşi raport, care subliniază că aceasta ar putea pune în pericol avioanele israeliene şi ar da mai mult timp agenţilor iranieni să facă să dispară materialul vizat de atacurile israeliene.

O sursă diplomatică de nivel înalt, citată în raport, a declarat că respectiva cerere este inacceptabilă din punct de vedere operaţional şi că Israelul nu ar trebui să accepte acest lucru.

Cererea rusă intervine la o lună după ce Moscova a anunţat că va furniza Siriei sistemul de apărare antiaeriană S-300, după ce unul dintre avioanele sale militare a fost doborât de o rachetă siriană în timpul unui atac israelian în Siria.

Moscova a atribuit Israelului responsabilitatea pentru acest incident, în cursul căruia 15 militari ruşi şi-au pierdut viaţa, afirmând că avionul de vânătoare israelian a utilizat aparatul de zbor rusesc ca acoperire - acuzaţie dezminţită de Israel.

O societate de imagini prin satelit a publicat miercuri fotografii care arată patru baterii S-300 desfăşurate într-un sit nou construit, în apropierea oraşului Masyaf, în nord-vestul Siriei, unde Israelul ar fi efectuat raiduri asupra unor pretinse ţinte legate de programul de arme chimice sirian. ImageSat International a anunţat că S-300 nu par să fie încă operaţionale şi nu este clar dacă sistemele sunt exploatate de ruşi sau de sirieni. Societatea menţionează că situl se află la 1,3 km de o baterie antiaeriană S-400, considerată unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană din lume şi că tipul de construcţie observat este în concordanţă cu amplasamentul lansatoarelor de rachete.

Se pare că bateriile S-400 sunt folosite doar de ruşi pentru a proteja interesele Moscovei în această ţară, notează ziarul israelian.

Liderii israelieni s-au angajat să continue loviturile în Siria în contextul tensiunilor cu Rusia pe tema avionului militar de recunoaştere doborât de antiaeriana siriană, dar nicio lovitură aeriană nu a fost atribuită Israelului după incidentul din 17 septembrie.

Forţele aeriene israeliene au efectuat sute de lovituri în Siria în ultimii ani împotriva unor obiective legate de Iran şi de aliatul său libanez, Hezbollah, despre care Israelul susţine că încearcă să-şi stabilească o prezenţă militară care ar putea ameninţa statul israelian. La fel ca Rusia, Iranul şi Hezbollah luptă de partea regimului preşedintelui Bashar al-Assad în războiul civil sirian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.