Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul apărării israelian s-a întâlnit cu regele Abdullah al Iordaniei pentru discuţii despre stabilitatea regională

The Times of Israel
Benny Gantz

Ministrul apărării israelian Benny Gantz s-a întâlnit miercuri cu regele Abdullah al Iordaniei la Amman pentru discuţii despre stabilitatea regională şi legăturile bilaterale, în cadrul celei mai recente vizite la nivel înalt după îmbunătăţirea relaţiilor dintre cei doi vecini, au anunţat oficiali din ambele ţări, citaţi de Reuters.

După un tratat de pace încheiat în 1994, Iordania a devenit un aliat de securitate pentru Israel, dar relaţiile au avut de suferit în ultimii ani în legătură cu conflictul israeliano-palestinian.

Însă legăturile s-au îmbunătăţit constant după înlăturarea de către o coaliţie din opt partide a guvernului prim-ministrului conservator Benjamin Netanyahu, la putere din 2009 şi sub al cărui mandat relaţiile s-au prăbuşit.

"Întâlnirea noastră a reflectat legăturile durabile şi cooperarea excelentă între ţările noastre. Ne angajăm să lucrăm împreună pentru securitatea şi prosperitatea naţiunilor noastre", a transmis Gantz într-o postare pe Twitter în urma întâlnirii de la palatul regal de la Amman, potrivit Agerpres.ro.

Abdullah i-a spus lui Gantz că menţinerea calmului în teritoriile palestiniene este crucială şi a subliniat că nu există nicio alternativă la o soluţie cu două state între Israel şi palestinieni pentru un final "cuprinzător şi just" al conflictului, se arată într-un comunicat al palatului regal.

Oficiali iordanieni afirmă că schimbarea în politica SUA sub preşedintele Joe Biden către un angajament mai tradiţional pentru o soluţie cu două state a atenuat presiunea asupra Iordaniei, unde majoritatea populaţiei de 10 milioane sunt palestinieni.

Israelul a crescut în ultimele luni livrările de apă către Iordania şi au fost reluate discuţiile despre proiecte regionale şi creşterea comerţului transfrontalier care a stagnat ani de zile, declară oficialii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.