Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Apărării: 'Parteneriatul cu SUA este vital pentru securitatea noastră națională!

Angel Tilvar

Ministrul Apărării: 'Parteneriatul cu SUA este vital pentru securitatea noastră națională!'

Marți, 19 septembrie, în marja reuniunii Grupului de Contact pentru Ucraina de la Ramstein, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu secretarul apărării al SUA, Lloyd Austin şi cu generalul Christopher Cavoli, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR). La întâlnire a participat și șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu.

Agenda întâlnirii a cuprins discuții privind securitatea la Marea Neagră și impactul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina asupra securității euro-atlantice, precum și aspecte importante referitoare la cooperarea româno-americană în domeniul apărării.

În context, ministrul Tîlvăr a mulțumit secretarului american al apărării pentru decizia de a disloca aeronave F-16 americane în România în scopul suplimentării misiunilor NATO de poliție aeriană. De asemenea, oficialul român a menționat eforturile României în ceea ce privește tranzitul de cereale din Ucraina, mai ales în contextul în care secretarul american al apărării a menționat, în deschiderea reuniunii Grupului de Contact, că Rusia a distrus, în ultimele luni cel puțin 280.000 de tone de cereale ucrainene, suficiente pentru a hrăni 10,5 milioane de oameni timp de un an.

Declarația ministrului

„Deciziile strategice luate de România în ultimii 33 de ani cuprind, pe lângă aderarea la NATO și UE şi construirea unui parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii, cu o componentă extrem de solidă în ceea ce privește securitatea și apărarea. Astăzi, când războiul a revenit în Europa, acest parteneriat este vital pentru securitatea noastră națională. Exprim deosebita apreciere pentru prezența trupelor americane pe teritoriul României, care completează capacitățile noastre naționale şi vă asigur de întreaga noastră deschidere în ceea ce privește consolidarea acestei dimensiuni a cooperării noastre bilaterale“, a transmis ministrul apărării în discuția cu omologul american.

Cei doi înalți oficiali au abordat și situația de securitate de la granița României cu Ucraina. Ministrul Tîlvăr a transmis că autoritățile române sunt preocupate de intensificarea atacurilor Federației Ruse asupra infrastructurii civile și portuare din proximitatea graniței României, care presupune riscuri și pentru cetățenii români care locuiesc în apropierea acestor obiective, fiind în implementare măsuri care să reducă posibilele efecte ale atacurilor Rusiei asupra porturilor dunărene ale Ucrainei.

Oficialul român a subliniat angajamentul României pentru sprijinul constant şi susținut al Ucrainei şi a transmis aprecieri pentru sprijinul oferit de către autoritățile americane în vederea înființării și operaționalizării centrului de instruire pentru piloții F-16, precizând că prin acest demers, România își va consolida rolul de furnizor de securitate în regiunea Mării Negre.

În discuția cu generalul Christopher Cavoli au fost trecute în revistă măsurile luate la nivelul NATO pentru intensificarea misiunilor de vigilență sporită, precum intensificarea activităților specifice monitorizării și cunoașterii situației de securitate, suplimentarea forțelor aliate pe teritoriul național și instruirea în comun cu forțele aliate și partenere. În context, oficialul român a prezentat măsurile adoptate la nivel național pentru sporirea securității la granița cu Ucraina, având în vedere evenimentele recente petrecute în proximitatea frontierei României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.